Виверження вулкану влетіло авіакомпаніям у майже 2 мільярди

— 22 квітня 2010, 15:24

Як стверджує Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA), припинення авіасполучення над Європою коштувало авіакомпаніям близько 1,7 млрд. доларів.

На піку кризи більше третини рейсів у всьому світі були скасовані. Близько 1,2 млн. пасажирів на день не могли дістатися пункту призначення, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Питання про доцільність екстрених заходів, вжитих владою країн Євросоюзу, і про можливе відшкодування збитків, поки залишається відкритим.

Виконавчий директор IATA Джованні Бізіньяні звинуватив уряди європейських держав у надмірній обережності і закликав владу Євросоюзу компенсувати збитки.

"При ухваленні рішення про закриття повітряного простору вони спиралися не на конкретні факти, а на теоретичні моделі. Як показала практика, ці моделі виявилися помилковими", - заявив Бізіньяні.

Він поскаржився, що ще до початку виверження за останній рік авіаіндустрія втратила 9,4 млрд. доларів. Прогнози на 2010 рік теж були невтішними.

"Дії влади тільки збільшили і без того критичну ситуацію, і тому їм варто відшкодувати хоча б частина збитків, завданих авіаперевізникам", - підкреслив Бізіньяні.

У той же час компанії-члени організації визнають, що щодня їм вдавалося заощадити близько 110 млн. доларів, що зазвичай йдуть на закупівлю палива, хоча частина цих коштів пішла на допомогу пасажирам, що застрягли в аеропортах.

Від вулканічної активності постраждала не тільки авіаіндустрія. До жертв вулкана можна зарахувати виробників товарів, що швидко псуються (їжа, квіти та інше), і навіть машинобудівників.

Наприклад, автобудівний гігант Nissan був змушений тимчасово припинити виробництво після того, як заборона на перельоти призупинила імпорт комплектуючих з Ірландії.

Примітно, що економічні збитки деякою мірою компенсуються користю для навколишнього середовища. На думку експертів Міжнародної організації метеорологів у Женеві, побоювання щодо впливу вулканічного пилу на клімат планети є необґрунтованими.

Більш того, кількість вуглекислого газу, збереженого в результаті припинення польотів (майже 3 млн. тонн з моменту закриття аеропортів), з лишком покриває обсяги газу, викинутого в атмосферу Ейяфьядлаекудлем (близько 150 000 тонн на добу).

Реклама:

Головне сьогодні