"Аватар" у Бразилії: аборигени готові боротися проти ГЕС

— 22 квітня 2010, 17:14

Сам режисер Джеймс Камерон вже двічі навідався у регіон та вважає це будівництво "екологічною катастрофою", повідомляє "The Guardian".

Захисники навколишнього середовища, місцеві лідери та їх прибічники стверджують, що зведення греблі завдасть невиправної шкоди тропічному лісу та його мешканцям, та обіцяють боротися, аби не допустити будівництва.

Вождь племені Кайяпо Раоні Метуктіре, відомий тим, що у 1980-90-х роках супроводжував у світових турне співака Стінга, каже, що місцеві чоловіки ладні застосувати луки та стріли, аби відстояти свою землю.

"Я гадаю, що сьогодні війна може розпочатися ще раз, та індійці будуть змушені знов убивати білих, аби вони дали спокій нашим землям", - каже Метуктіре.

"І вважаю, білі люди хочуть надто багато, нашу воду, нашу землю. Буде війна, та білі люди не зможуть більше вдиратися на наші землі", - застерігає він.

ВІДЕО ДНЯ

"Буде кровопролиття, й відповідальність за це понесе уряд", - наголошує інший місцевий лідер Луїс Ксіпайя.

Окрім знищення тамтешньої екосистеми, місцеві мешканці бояться, що зі спорудженням дамби стане неминучим наплив тисяч зубожілих робітників, що спричинить соціальний хаос, із насильством, браком продуктів харчування та медичного обслуговування.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що переселенці вже почали прибувати до регіону, оскільки Ріо-де-Жанейро та південь Бразилії потерпають від безробіття.

Тендер на будівництво електростанції Бело Монте вартістю у понад 10 мільярдів доларів у вівторок виграв консорціум бразильських компаній.

Активісти організації Greenpeace того ж дня вивалили біля будівлі бразильської Національної агенції електроенергетики, де відбувався тендер, кілька тон гною.

Плани зі зведення електростанції народилися ще у 1970-х, але будівництво неодноразово стопорилося, почасти через міжнародний тиск.

Як відомо, у стрічці Джеймса Камерона "Аватар" тубільці планети Пандора дають відсіч землянам, які намагаються виселити їх з рідних земель у гонитві за дорогими копалинами.

Реклама:

Головне сьогодні