В Україні хочуть створити "білий список" сайтів для дітей

— 28 квітня 2010, 12:46

Про це йшлося на останньому засіданні комісії, повідомляє Бі-Бі-Сі. У такий спосіб чиновники сподіваються захистити неповнолітніх від порнографії в інтернеті.

Члени НЕК дійшли висновку, що "чорні списки" є марним витрачанням часу та зусиль, адже хоч сайти з небезпечним контентом постійно закривають, вони так само регулярно з'являються знову.

За словами автора ідеї, заступника голови правління "Інтернет Асоціації України" Олександра Ольшанського, йдеться про те, щоб визначити вебсайти, які не містять небезпечного контенту, і рекомендувати їх для перегляду дітям.

Ймовірно, що це робитимуть за певною бальною системою, але технічні деталі ще потребують розробки.

Щоб система запрацювала, "потрібна програма, яка стоїть на комп'ютері, і потрібен, власне, список, який підтримується і розміщений десь на серверах провайдера", - розповів Ольшанський. А вже на власні комп'ютери користувачі-батьки повинні ставити цю програму самі.

До "білого списку" хочуть включити освітні та інформаційні ресурси. Проте, які саме вебсайти рекомендують дітям, з'ясувати так і не вдалося. До відбору планують залучити Міністерство науки і освіти, Міністерство культури й туризму та Міністерство юстиції.

Автор ідеї наголошує, що про якийсь державний контроль трафіку не йдеться, адже для запровадження цього механізму обов'язково буде потрібна не лише згода, але й ініціатива батьків дитини.

Інше питання, чи готові вони до цього і чи прагнуть контролювати інтернет-блукання власної дитини.

Наприклад, за даними НЕК майже 76% батьків не цікавляться тим, які вебсайти відвідують їхні діти. Втім, експерти такі цифри пояснюють не байдужістю батьків, а їхньою необізнаністю.

За словами координатора програми "Онляндія - безпечна веб-країна" Артура Кочаряна, батьки просто не усвідомлюють, яку небезпеку для їхніх дітей може становити інтернет.

Під час тренінгів, які проводяться в рамках програми, колеги пана Кочаряна розповідають батькам про реальні загрози, які існують в Інтернеті, і чують у відповідь: "Слухайте, дійсно, ми цього раніше не знали. Виявляється все набагато складніше і реалістичніше".

Окрім суто технічних обмежень, прибічники "білого списку" сподіваються, що такі заходи змусять батьків більше обговорювати з дитиною можливості та небезпеки мережі Інтернет.

Реклама:

Головне сьогодні