Вступили в силу нові правила Шенгену

— 6 квітня 2010, 10:14

Серед нововведень візового кодексу ЄС - зменшення обсягу форми заяви на отримання візи і можливість оскаржувати відмову, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Крім того, тепер людині, якій відмовили у візі, мусять пояснювати, що саме викликало сумнів у консульського працівника, і давати офіційну відповідь із конкретними причинами.

Хоча серед них може бути і така: "Сумніви щодо щирості заявника залишити територію Шенгенської зони вчасно". Подавати апеляцію на відмову у візі заявник має у суді своєї країни.

Ще одна новація - необхідність надавати біометричні дані тобто відбитки пальців. У Єврокомісії ще точно не вирішили, коли саме ця вимога буде стосуватися і українців, однак вона буде поступово запроваджена до всіх країн, з якими у ЄС є візовий режим.

У Міністерстві закордонних справ України звертають увагу на ще одну норму кодексу - поважати і уважно ставитися до кожного пошукача візи.

Посол з особливих доручень МЗС Сергій Альошин нагадав про випадки непорядного ставлення у консульствах країн ЄС до українців. Серед них - гучна історія у грецькому консульстві, де українську громадянку особисто образив консул цієї держави.

Водночас в українському МЗС відзначають, що кількість відмов у наданні віз українцям постійно зменшується: "Ще декілька років тому середній відсоток візових відмов щодо громадян України становив 16-17%, на сьогодні це 5,4%. Тобто є прогрес".

Ще одне нове правило стосується дітей. Відтепер у випадку подорожі з дитиною буде не одна віза на двох, як раніше. Кожна особа, навіть неповнолітня, матиме свою окрему візу у паспорті батьків. Це відразу передбачає і відповідну кількість чистих сторінок, куди будуть вклеюватися візи для кожної дитини.

Серед досі невирішених проблем - несталий пакет документів, які необхідно надати в консульство для отримання візи. Від заявника можуть зажадати різні додаткові довідки.

Експерти наголошують, що крім візового кодексу на Україну поширюється і угода про спрощення оформлення віз, і вона вагоміша з юридичної точки зору.

Крім того, угода про спрощення оформлення віз має більше прогресивних положень, аніж сам візовий кодекс. У ньому термін обробки візового подання становить п'ятнадцять днів, а в угоді повинен складати не більше десяти днів.

Крім того, у Візовому кодексі ціна за шенгенську візу складає 60 євро, а за угодою між Україною і ЄС - 35.

Українські дипломати наголошують на цих привілеях і сподіваються, що новий Візовий кодекс буде актуальним для України недовго і справа навіть не дійде до надання відбитків пальців для отримання візи в ЄС.

Реклама:

Головне сьогодні