Тест

На Землі сталася найсильніша за останні 1,5 роки магнітна буря

Перші короткострокові збурювання магнітосфери з'явилися об 11 ранку в неділю і продовжувалися близько трьох годин, після чого магнітосфера повернулася в спокійний стан майже на добу.

Друга серія збурювань розпочалася вже в понеділок приблизно о 6 ранку, повідомляє російська орбітальна обсерваторія ТЕСИС.

Збурення тривало до 12 ранку, після чого почалася велика геомагнітна буря, що тривала три години. Востаннє бурю такого рівня було зареєстровано 11 жовтня 2008 року.

Магнітна буря 5 квітня 2010 року виявилася не тільки найбільшою за останні півтора роки, але при цьому ще й зовсім несподіваною для систем прогнозування космічної погоди, зауважують в обсерваторії.

Ще 4 квітня жоден із провідних світових центрів не прогнозував настільки різкої зміни стану магнітосфери.

Причина цього - у незвичайності спалаху, що мав дуже слабкий максимум (настільки слабкий, що не був включений у жоден каталог спалахів), однак при цьому величезну тривалість - понад 7 годин (!).

Саме ця тривалість події не була врахована системами прогнозу. Точніше недооцінена була величезна енергія, що мала вивільнитися за час спалаху.

У цілому ж, цей випадок показує, що зв'язок між сонячними спалахами і викидами сонячної речовини, що викликають магнітні бурі, все ще не може вважатися вирішеною проблемою фізики Сонця.