Рейтинг безробіття у розвинених країнах від Forbes

Згідно з останніми даними Організації з економічного співробітництва та розвитку, у 30 найбагатших країнах світу, включно з США, Японією та Німеччиною, рівень безробіття продовжує стрімко зростати, пише "Forbes".

Пальму першості з безробіття серед розвинених країн має Іспанія. За минулий рік кількість вільних рук виросла на 3% та сягнула у січні 2010-го 18,8%.

Значно погіршилась за останній рік ситуація із безробіттям в Ірландії. Його рівень завмер на 13,8% у січні, але, порівняно з минулорічним показником, він зріс на 4,4%. У 2008 році рівень безробіття в цій країні становив лише 6,3%.

Третю позицію з кількості безробітних посідає Словаччина - 13,7%. Попри те, що більшість країн, які належать до ОЕСР - європейські, ринки праці інших держав з цього клубу почуваються трохи краще.

Згідно з даними ОЕСР, рівень безробіття у Сполучених Штатах за рік виріс на 3% і становить нині 9,7%. Японія за рік зробила стрибок від усього лише 0,7% аж до 4,9%.

Між 2008 та 2009 роками найбільший стрибок безробіття відбувся в економічно розвинених країнах Євросоюзу, де в середньому рівень безробіття зріс на 2,3%, згідно з даними Міжнародної організації праці. Тоді як в Америці та Японії ситуація дещо вирівнялася, для Європи перспектива лишається зовсім не райдужною.

"Економіка Євросоюзу досі стоїть перед зустрічними вітрами, та прогноз для ринка праці на 2010-й рік лишається несприятливим", - повідомляється в останньому щомісячному звіті Єврокомісії відносно проблеми безробіття.

Нікого не здивує й те, що показники американської економіки знизились на 2,7% у 2009 році, тоді як показники Євросоюзу минулого року - більше аніж на 4,1%, згідно з даними Міжнародного валютного фонду.

Найрізкіший спад відбувся у країнах із економікою, що розвивається - у Литві, Латвії та Естонії, жодна з котрих не є членом ОЕСР.

Депресія нерухомості

Найбільш постраждали ті розвинені країни Європи, які пройшли через бум та спад у галузі будівництва та цін на нерухомість. Значну частку безробітних Ірландії складають будівельники, багато з яких мали тимчасові контракти, втратили роботу та намагалися працевлаштуватися в інших секторах.

На противагу, Німеччині вдалося втримати рівень безробіття під контролем. Замість звільнення працівників, німецькі компанії заощаджують шляхом скорочення кількості робочих годин.

Уряд натомість робить дотаційні виплати працівникам, що змушені працювати неповний день. Завдяки урядовим витратам, Німеччина в минулому році мала найменший показник зросту безробіття: 0,3% - також як Норвегія та Австралія.

Великих стрибків рівня безробіття зазнали у минулому році Данія, Туреччина, Ісландія та Іспанія. У той час як Іспанія та Ісландія постраждали від будівельного та фінансового буму, жителі Данії мають відносно низький рівень безробіття - 7,3% та перебувають на досить високому рівні життя.

Доки такі країни, як Китай та Бразилія, досить швидко відновлюються після кризи, спинаються на ноги Швейцарія та Японія, деякі великі європейські країни борються за те, щоб повернути собі колишні позиції на ринку праці.

Навіть попри нинішні значні витрати німецького уряду, економісти Deutsche Bank прогнозують, що у 2011-му рівень безробіття зросте до 9,5%. Отож до остаточного вирішення проблем європейських ринків праці ще далеко.

Реклама:

Головне сьогодні