Російські вчені синтезували 117-й хімічний елемент

— 9 квітня 2010, 10:38

Російські та американські вчені успішно синтезували 117-й елемент таблиці Менделєєв, повідомляє ВВС.

"Ми достовірно зафіксували шість подій народження ядер 117-го елемента", - заявив керівник експерименту академік Юрій Оганесян.

Таким чином, вчені змогли заповнити порожнє місце в таблиці Менделєєва між 116-м і 118-м елементами.

Експеримент був розпочатий у червні 2009-го року в Об'єднаному інституті ядерних досліджень (ОІЯД) в підмосковній Дубні. За словами вчених, перші результати були отримані ще у минулому році.

Для синтезу 117-го елемента був використаний прискорювач У-400, який почали будувати ще в 1974-му році і з тих пір багато разів модернізували.

Щоб зафіксувати народження ядра нового елемента вчені обстрілювали 97-й елемент періодичної таблиці берклій-249 іонами кальцію-48.

Для того, щоб отримати штучний елемент берклій, "тривалість життя" якого складає всього 320 днів, потрібен дуже потужний реактор. 22 міліграми берклія для експеримента були отримані в Окриджській національній лабораторії в США.

З отриманого американськими вченими берклія в російській лабораторії в Дмітровграді була виготовлена "мішень", яку і використовували при синтезі.

У нового елемента поки немає назви і, ймовірно, не буде ще досить довго.

Остаточно відкриття нового елемента періодичної таблиці може бути визнано лише після того, як він буде синтезований в інших лабораторіях, що може зайняти від кількох місяців до кількох років.

Тільки після цього Міжнародний союз чистої та прикладної хімії (IUPAC) може підтвердити відкриття, а вчені зможуть запропонувати назву для нового елемента. Але це ще не означає, що їх пропозиція буде прийнята.

Існують традиції називати елементи або на честь планет (уран, плутоній), або на честь великих вчених (кюрій, менделєвій), або місць, в яких розвивалася наука (берклій, дубно).

Реклама:

Головне сьогодні