Знайдено останки істот, які могли бути предками людини

— 9 квітня 2010, 14:05

Південноафриканські вчені знайшли в печерному комплексі Малапа неподалік від Йоганнесбургу скам'янілі останки двох гомінідів (людиноподібних істот), які добре збереглися.

Останки належать жінці та чоловіку-підлітку, які жили трохи менше двох мільйонів років тому, передає ВВС.

Оскільки їх знайшли приблизно в метрі одне від одного, вчені припускають, що вони, можливо, були матір'ю і сином, або, принаймні, належали до однієї зграї, знали одне одного, і загинули одночасно.

Останки наших далеких предків були виявлені на дні величезної ями, яка була печерою, поки її дах не обрушився під впливом дощів і вітру.

Схоже, що жінка і хлопчик не змогли вибратися з печери під час тропічної зливи, застрягли там і потонули. А потім їхні тіла змило водою в підземне озеро, де вони збереглися в шарі насиченою кальцієм твердій осадовій породі, утвореній за тисячоліття.

Поряд з останками людей лежать кістки тварин - шаблезубого тигра, антилопи, мишей і кроликів. Оскільки вони не стали здобиччю мисливців за падаллю, можна припустити, що тварини, як і люди, загинули раптово і були поховані швидко.

"Ми припускаємо, що люди і тварини опинилися в пастці, а потім були поховані в результаті якогось стихійного лиха", - пояснив учасник пошукової групи професор Пол Діркc з Університету Джеймса Кука в австралійському штаті Квінсленд.

Наразі вчених цікавить - чи були знайдені істоти предками сучасних людей, або ж вони були представниками бічної гілки еволюції?

Керівник групи дослідників професор Лі Бергер з південноафриканського університету Вітватерсранда дотримується першої точки зору, і відносить останки до Australopithecus sediba ("австралопітек седібскій"). Слово "седіба" місцевою мовою сесото означає "джерело".

Вперше останки істот цього виду були знайдені у знаменитій долині "Колиска Людства", яка з серпня 2008-го року є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Знахідка належить до періоду 1,8-2 млн. років тому, коли, власне, відбувався перехід від мавпи, яка пересувається на двох ногах, до власне людини. Саме цей період надзвичайно бідно представлений в плані копалин останків", - зауважив Лі Бергер.

Інші вчені вважають, що седібскі австралопітеки - не предки сучасних людей, а представники іншої еволюційної гілки.

Дрібні зуби, виступаючий ніс, розвинений таз і довгі ноги ріднять їх з людьми, тоді як непропорційно довгі руки і маленький обсяг черепної коробки вказують на приналежність до більш давнього виду.

Величезна кількість різних останків у Малапі дасть антропологам роботу на багато років вперед.

До слова, за даними видання Science, днями виявлені останки ще двох істот, які обережно витягують з гірської породи.

Реклама:

Головне сьогодні