На Венері виявлені сліди нещодавньої вулканічної активності

— 9 квітня 2010, 17:31

Апарат Європейського космічного агентства Venus Express зареєстрував лавові потоки на поверхні Венери, вік яких становить від двох з половиною мільйонів до кількох сотень років, пише Science.compulenta.

Відкриття не стало несподіванкою для фахівців, оскільки невелика кількість кратерів на Венері прямо вказує на те, що її поверхня якимось чином оновлюється.

Однак нові дані свідчать на користь поступового оновлення при виверженнях вулканів.

Група вчених з США, Німеччини, Італії і Франції зосередила свою увагу на дев'яти так званих гарячих зонах, де на поверхню повинні виступати мантійні струмені.

У геологічному сенсі ці області, ідентифіковані за даними станції НАСА "Магеллан", яка допомогла скласти детальну карту Венери і вивчити її гравітаційне поле, нагадують Гаваї.

Спектрометр VIRTIS апарату Venus Express передав температурні дані, які вчені об'єднали з топографічними відомостями "Магеллана". У результаті в трьох гарячих точках були виявлені області поверхні, які явно відрізняються за своїми властивостями від сусідніх площ.

Дослідники пов'язують ці відмінності з тим, що склад речовини цих "молодих" лавових потоків ще не встиг змінитися під впливом зовнішнього середовища.

До речі, згідно з новими даними, Венера приєднується до тих небагатьох об'єктів Сонячної системи, які проявляли вулканічну активність в останні три мільйони років.

Реклама:

Головне сьогодні