6-місячні діти вже відрізнять добро і зло – вчені

— 11 травня 2010, 14:12

Результати дослідження, який проводився командою психологів з Infant Cognition Centre при Йєльському університеті, суперечать твердженням психологів на чолі із Зіґмундом Фройдом, що малюки народжуються "аморальними тваринами" та лише згодом, за відповідних умов набувають розуміння, що є правильним, а що ні, пише The Telegraph.

Під час одного з експериментів дітлахам віком від 6 місяців до року демонстрували мультфільм, у якому червона кулька з очима намагалася дістатися вершини пагорба. Тим часом жовтий квадрат допомагав їй, підштовхуючи ззаду, а зелений трикутник, навпаки, намагався зіштовхнути вниз.

По закінченні фільму, вчені перевірили, яку ж з геометричних фігур діти вподобали найбільше.

Для цього було визначено час, упродовж якого малюки спостерігали за тим чи іншим персонажем. Виявилось, що у 80% випадків діти надали перевагу "хорошому" квадратові, який допомагав кульці.

Протягом іншого експерименту однорічні діти спостерігали, як маріонетка-кролик намагається вихопити в іграшкової кицьки м'яча, а другий кролик, навпаки, хоче його їй повернути.

ВІДЕО ДНЯ

Маленькі глядачі вирішили покарати маріонетку, що погано поводилася, відібравши у неї ласощі, які вони одержала раніше. Дехто з малюків навіть поплескав неслухняного кролика по голові.

Проведені експерименти доводять, що проблиски моральних суджень та відчуттів наявні в людини вже на першому році життя, наголошує очільник дослідження, професор психології Пол Блум.

"Здається, якесь відчуття добра й зла є в нас в крові", - каже він.

"Ви не можете зазирнути всередину розуму малюків. Ви не можете їх запитати. Ви маєте відштовхуватися від того, що саме притягує їхню увагу найбільше", - розповідає старший лектор з психології Університету Данді Пітер Віллаттс.

"Тепер ми знаємо, що у перші шість місяців діти навчаються різних речей набагато швидше, аніж ми вважали за можливе. Важко визначити, з чим вони народилися, а чому навчилися", - зазначає він.

Реклама:

Головне сьогодні