Понаднормова робота призводить до проблем із серцем

— 13 травня 2010, 13:33

Група британських, фінських і французьких вчених Whitehall II прийшла до висновку, що систематична понаднормова робота майже на дві третини підвищує ризик розвитку хвороб серця.

У масштабному дослідження, яке було розпочате ще у 1985-му році, взяли участь 10308 державних службовців з 20 лондонських установ, пише EurekAlert з посиланням на European Heart Journal.

Вік добровольців становив від 35 до 55 років, а середня тривалість спостереження за кожним з них - 11,2 року.

Загалом же в аналізі впливу понаднормової роботи на здоров'я було використані дані 6014 учасників. За час спостереження було зафіксовано 369 випадків розвитку стенокардії, інфаркту міокарда і смерті від ішемічної хвороби серця.

Після введення поправок на такі фактори ризику, як куріння, надлишкова маса тіла і несприятливий ліпідний профіль крові, а також соціально-демографічні та професійні фактори, з'ясувалося, що понаднормові години суттєво збільшують ризик серцево-судинних захворювань.

Зокрема, у порівнянні з тими, хто не працює понаднормово, у людей, які працювали на 3 або більше годин довше (замість 7-годинного робочого дня робочий день тривав 10-11 годин), ризик серцево-судинних захворювань був вищим на 60%.

За словами керівника дослідження Маріанни Віртанен з Фінського інституту гігієни праці та Імперського коледжу Лондона, найбільш ймовірними причинами виявленого взаємозв'язку можуть стати хронічний стрес на роботі і менш уважне ставлення до свого здоров'я у працюючих понаднормово.

"Наші дані свідчать про зв'язок між понаднормовою роботи і збільшення ризику ішемічної хвороби серця. Але необхідні додаткові дослідження, перш ніж ми зможемо бути впевнені, що понаднормова робота приведе до ішемічної хвороби серця. Крім того, необхідні подальші дослідження щодо інших наслідків для здоров'я, таких, як депресія і діабет другого типу", - зауважила науковець.

Реклама:

Головне сьогодні