Гормон окситоцин робить чоловіків чутливішими

— 13 травня 2010, 17:49

Науковці Боннського університету довели, що окситоцин може поліпшувати здатність чоловіків відчувати й розуміти емоції інших людей, пише "Німецька хвиля" з посиланням на Journal of Neuroscience.

В експерименті брали участь 48 здорових чоловіків. Половина з них отримувала гормон, користуючись назальним спреєм. Інша група отримувала засіб, який не містив діючих речовин, але піддослідні цього не знали, тобто розрахунок робився на ефект "плацебо".

Після цього учасникам показували фотографії, де зображалися дуже емоційні ситуації, наприклад, дитина, що плаче. Чоловіки повинні були дослідити, як глибоко вони здатні проявити емпатію.

"Чоловіки, які отримували гормон окситоцин, показали вищий рівень емпатії, ніж чоловіки з іншої групи", - коментує результати дослідження Рене Гурлеманн з психіатричної клініки Боннського університету.

За його словами, піддослідні чоловіки під дією гормону продемонстрували типові для жінок показники.

Окситоцин вважають гормоном вірності і прив'язаності. Крім того, він здатен поліпшувати настрій, посилювати зв'язок між матір'ю та дитиною. Саме цей гормон гіпоталамуса стимулює перейми перед початком пологів. Низка досліджень вже довели, що окситоцин впливає на людську психіку та соціальну поведінку.

Під час другого експерименту піддослідні мусили виконати тест. Після правильних відповідей на екрані з'являлися зображення з виразом схвалення на обличчі або з осудом. Альтернативно показували також червоне або зелене коло.

Усі учасники показали кращі успіхи, коли їм показували обличчя, а не абстрактні символи. Але група чоловіків, які отримали додаткову порцію окситоцину, реагували сильніше.

"Наше дослідження вперше показало, що здатність до емпатії модулюється завдяки окситоцину", - сказав Рене Гурлеманн.

Цілком можливо, що за допомогою цього гормону вдасться лікувати, наприклад, шизофренію або поліпшувати соціальну компетентність аутистів, припускають науковці.

У лютому цього року результати іншого дослідження, проведеного французькими науковцями, засвідчили, що окситоцин може допомагати у деяких випадках аутизму.

Піддослідні аутисти з нормальним або значно вищим від норми рівнем інтелекту, які отримували цей гормон, повинні були грати у м'яча з віртуальними партнерами. Вони продемонстрували кращі результати у розумінні міміки, вибираючи "доброго" партнера.

За власним зізнанням учасників експерименту, вони відчували більше довіри до обраного гравця.

У другій частині експерименту піддослідні аутисти могли витримувати прямий погляд в очі іншій людині довше, ніж зазвичай. Крім того, візуальний контакт, за їхніми словами, супроводжувався меншим дискомфортом.

Реклама:

Головне сьогодні