Дитяча брехня свідчить про кращий розвиток маляти – запевняють учені

— 18 травня 2010, 10:31

Фахівці пояснюють це тим, що формулювання свідомої неправди вимагає від мозку напруженої роботи - і свідчить про ранній розумовий розвиток дитини, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Проаналізувавши поведінку 1200 дітей і підлітків віком від 2 до 17 років, канадські вчені дійшли висновку: ті з них, хто навчився брехати з малих років, досягали згодом істотних результатів у розвитку.

Перевірку маленьких дітей на чесність вчені проводили дуже просто: вони просили не дивитися на іграшку, що клали за спиною дитини, і виходили з кімнати. Потім поверталися і запитували, чи оберталися діти. А потім звіряли відповіді з відеозаписом.

Цікаво, що здатність говорити неправду демонстрував лише кожен п'ятий із дворічних малюків, залучених до експерименту. У чотирирічному віці це вміння виявляли вже 9 дітей з 10, ну а до 12 років прагнення брехати досягало найвищого рівня.

"Батькам не слід тривожитися, якщо вони бачать, що дитина розповідає небилиці, їхні діти не стануть патологічними брехунами", - каже директор Інституту дитячих досліджень при університеті Торонто доктор Канг Чі.

"Брешуть майже всі діти. Це свідчення того, що вони досягли нової віхи у своєму розвитку. Той, хто більш правдоподібно бреше, демонструє більший прогрес у пізнанні світу", - додає він.

"Вони потім навіть стають банкірами", - переконує доктор Канг.

Реклама:

Головне сьогодні