Прорив у генетиці: вчені вперше синтезували живу клітину

— 21 травня 2010, 11:34

Мікроб, що з'явився у результаті, виглядав і поводився у повній відповідності з тим "диктатом", що здійснювався через синтезовану ДНК, тобто ніби перетворився на мікроб іншого виду, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ця подія, звіт про яку публікує журнал Science, називають проривом у науці, однак скептики зауважують, що синтез живих організмів може спричинити чималий ризик.

Роботою керував доктор Крейг Вентер, засновник інституту генних досліджень з відділеннями в американських штатах Меріленд і Каліфорнія. Раніше він з колегами вже створював синтетичний геном бактерії та пересаджував геном однієї бактерії в іншу.

Тепер вчені поєднали обидва методи з метою створення "синтетичної клітини" - так вони самі називають свій витвір, незважаючи на те, що насправді синтетичним є не вся клітина, а лише її геном.

Доктор Вентер порівняв цю роботу з написанням програмного забезпечення для клітини: вчені скопіювали геном існуючої бактерії, потім розшифрували його, розклали по поличках усі складові, а потім за допомогою "синтезуючої машини" хімічним шляхом виготовили копію.

Вентер та його колеги сподіваються згодом навчитися проектувати і будувати нові бактерії, що будуть виробляти медикаменти і паливо і навіть, можливо, абсорбувати парникові гази.

У свою чергу доктор Хелен Уоллес із британської організації Genewatch UK, що спостерігає за дослідженнями в галузі генетики, вважає, що синтетичні бактерії можуть бути небезпечними.

А професор Джуліан Савулеску з Центру практичної етики при Оксфордському університеті відзначає "безпрецедентність ризиків":

"Потрібні нові стандарти оцінки ризиків такого роду радикальних досліджень і захисту від нецільового їхнього використання у військових або терористичних цілях. У майбутньому вони можуть використовуватися для створення найпотужнішої біозброї, яку лише можна собі увити. Завдання полягає в тому, щоб з'їсти фрукт, але не хробака".

Реклама:

Головне сьогодні