Більшість жителів України ідентифікують себе як українців

— 4 травня 2010, 12:46

Про це свідчать результати загальноукраїнського опитування, яке провела соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Програми дослідження сучасної історії України імені Петра Яцика, повідомляє Радіо "Свобода".

Області, в яких провели опитування, розділили на 4 групи - Центр, Захід, Схід, Південь. Респондентам запропонували список можливих ознак, за якими вони можуть описати себе найкраще, що характеризують їх у суспільстві.

Відтак жителі Центру (74,4%) ідентифікують себе українцями, Заходу (84,5%) і Півдня (69,7%) - громадянами України, Сходу (49, 8%) - мешканцями свого міста.

Загалом по Україні майже 70% жителів ототожнюють себе з громадянами України, а 64,1% - з українцями.

[L]

Як показали результати опитування, Захід є більш визначений щодо своєї національної ідентичності, а Схід - щодо соціальної.

Соціологи запропонували респондентам 4 групи: національність, політична сфера, соціально-класовий статус і релігійна ознака, - з якими, на думку людей, вони мають найбільше спільного.

Захід і Центр (43,2% і 35,4%) мають відчуття спільності з українцями, а не росіянами чи євреями, а жителі східних і південних регіонів є ближчими до робітників та пенсіонерів (26,6% і 23,5%).

Якщо майже 24% мешканців Сходу зазначили, що мають більше спільного з українцями, то 3% опитаних говорять про спільні відчуття з росіянами.

Згідно з результатами дослідження, люди в жодному з українських регіонів не мають нічого спільного з політичними партіями і багатіями.

Тим часом на Заході категорично заявляють, що нічого спільного не мають із комуністами, а на Сході - з українськими націоналістами.

Думки людей про те, якими мають бути українсько-російські відносини, розділились. Так, у Тернопільській, Івано-Франківській, Львівській областях вважають, що Україна і Росія мають бути повністю відокремлені.

У Закарпатській, у групі Черкаської, Херсонської, Чернігівської областей, відповіли, що Україна має бути наполовину наближеною до Росії.

Харківська, Миколаївська і Донецька області хочуть бачити Україну самостійною, але якомога ближчою до Росії, ще ближчою цю відстань бачать мешканці Сумської і Луганської областей. Крим займає окрему категоричну позицію - Україна і Росія мають бути однією країною.

У ході дослідження було опитано 2000 людей на всій території України віком від 18 років. Гранична помилка становить 2,19%.

Реклама:

Головне сьогодні