Смертність немовлят в Україні вдвічі вища, ніж в інших європейських країнах

— 1 червня 2010, 16:22

В Україні спостерігається зниження показника смертності малюків першого року життя 9,26 на 1000 народжених живими при переході на реєстрацію смертності немовлят з 500,0 гр вагою. Про це у вівторок повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Та попри це смертність немовлят в Україні вдвічі вища ніж у європейських країнах. Такі цифри наводить МОЗ 1-го червня - у Міжнародний день захисту дітей.

Сьогодні, за словами міністра охорони здоров'я Зіновія Митника, кожна друга вагітна має захворювання (хвороби серця, нирок, судин). Залишається високою кількість ускладнених пологів (37%). Щороку від ВІЛ-інфікованих матерів народжується близько 4 000 дітей.

Складна ситуація й зі здоров'ям дітей. Як зазначали у МОЗ раніше, кожен школяр має 1-2 хронічні хвороби.

За словами Митника, останніми роками зростання рівнів захворюваності дітей відбувається за рахунок новоутворень, хвороб ендокринної системи, органів дихання та травлення.

В Україні нині майже 18 тисяч дітей-інвалідів. Більше 100 тисяч дітей страждають на ожиріння.

У міністерстві наголошую, що не можна ігнорувати спосіб життя, який у структурі чинників впливу на формування стану здоров'я складає понад 50%.

"Діти детреновані, майже не бувають на вулиці, проводячи більшу частку часу біля комп'ютеру або телевізору. За даними соціологічних опитувань 25% хлопчиків починають курити з 11 років, вживати алкоголь з 13 років. Яскравим віддзеркаленням цієї ситуації є трагічні випадки на уроках фізкультури, коли діти виявляються неготовими навіть до невеликих фізичних навантажень", - зазначає головний лікар країни.

До того ж, як зауважив Митник, за даними соціології - близько 60% батьків та 40% матерів практично не знають як проводить дитина час після занять та ввечері.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні