В Україні стартувало зовнішнє незалежне оцінювання

— 2 червня 2010, 12:31

У середу в Україні розпочалося зовнішнє незалежне оцінювання, яке триватиме до 23-го червня.

Зокрема 2-го, 3-го та 5-го червня абітурієнти виконуватимуть тестові завдання з української мови і літератури.

Майбутні абітурієнти, починаючи з 11:00, матимуть 180 хвилин для виконання завдань. Результати зовнішнього незалежного оцінювання з усіх предметів будуть повідомлені до 14 липня, повідомляє громадянська мережа Опора.

2-го червня учасниками тестування з української мови та літератури стане 147 331 майбутній абітурієнт, 3 червня - 141 879, 4 червня - 144 307. Загалом якість знань з української мови та літератури планує перевірити 433 517 осіб.

За результатами реєстрації у 2010-му виявили бажання взяти участь у зовнішньому оцінюванні 433554 особи.

Загалом у заході візьмуть участь 72% випускників шкіл нинішнього навчального року і 28% - попередніх років.

Тестування пройде у 1119 пунктах тестування, що на 861 менше, ніж у минулому році, пише УНІАН.

98% абітурієнтів, які будуть складати тести, добиратимуться до пункту здачі менш ніж за 50 км. Абітурієнти, які запізняться на тестування, до аудиторії не допускатимуться.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, наразі учасників ЗНО перевірятимуть за новою системою. Зокрема тести, які абітурієнти здаватимуть більше одного дня, проводитимуться за різними завданнями однакової складності, пише Хрещатик.

"На перевірку завдань відводиться різний час. Завдання з української мови і літератури фахівці проглядатимуть 10-14 днів у зв'язку з тим, що серед тестових завдань є міні-твір. А результати тестів, для складання яких зареєструвалася незначна кількість випускників, зокрема з іспанської мови, будуть відомі протягом кількох годин", - розповів Лікарчук.

Він також повідомив про підвищений захист тестових завдань.

"Ми ввели нову систему пломбування контейнерів, у яких тести відправляються в пункти тестування. Це новий вид пломб, які пошкодити практично неможливо", - пояснив він.

У пункти тестування пакети із завданнями доставлятимуться в пакеті одного кольору, а на перевірку відправлятимуться в пакеті іншого кольору. Вони мають посилену систему захисту.

Перевірятимуть тестові завдання у дев'яти регіональних центрах за схемою, про яку працівники дізнаються лише після отримання паперів на перевірку.

Ігор Лікарчук також повідомив, що нині надруковано майже 1,5 млн тестових зошитів.

За даними Міністерства освіти і науки в умовах прийому до вищих навчальних закладів України у 2010 відбулися деякі зміни. Наприклад, абітурієнтам в цьому році надано право подавати до вузів сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2008, 2009 або у 2010 році. Хоча абітурієнт не позбавляється права проходити ЗНО щорічно.

Також зараз чітко регламентовано кількість вищих навчальних закладів і напрямів підготовки, куди абітурієнт має право подавати документи. Цього року вступник може подати заяву не більш ніж до п'яти вищих навчальних закладів та не більш ніж на три спеціальності.

Окрім того, вищому навчальному закладу надано право допускати до участі у конкурсі абітурієнтів із сертифікатом, кількість балів якого з непрофільних предметів нижче 124, за умови, якщо кількість балів з профільних предметів становить більше 170 балів з кожного предмета.

Реклама:

Головне сьогодні