Рукописи Набокова пішли з молотка

— 2 червня 2010, 15:34

У середу три лоти, які мають безпосереднє відношення до Володимира Набоков пішли з торгів Christie's за суму 56 тисячі 375 фунтів стерлінгів (81 тисяча 406 доларів), повідомляє прес-служба Christie's в Росії та СНД.

Один з лотів - ювілейне видання "Сочинений" Олександра Сергійовича Пушкіна, випущене Пушкінським комітетом у 19370-му році під редакцією професора Гофман, було продано за 43250 фунтів стерлінгів (62 453 доларів).

Дане видання буквально розписане позначками Набокова російською та англійською мовами, за якими видно, наскільки ретельно він працював з текстами віршів видатного поета.

Місцями це скупі зауваження або переклад окремих слів, в якихось випадках Набоков виносить на поля переклади цілих віршів, а десь зустрічаються зауваження з приводу значущості того чи іншого слововживання: "Ритм зловещего сближения участников дуэли, подчёркнутый эпитетами "тихо" и "ровно", напоминающими глухой звук шагов, любопытно предвосхищен в конце первой части ранней поэмы Пушкина "Кавказский пленник"...".

Найбільш детальні зауваження Набокова відносяться до таких віршів Пушкіна як "Вольность", "Разговор книгопродавца с поэтом", "К ***" (в даному випадку Набоков призводить переклад початкових рядків вірша на англійська, німецька та французька мови), "Эпиграмма (Из Антологии)", "Воспоминание" (тут Набоков наводить свій розгорнутий коментар російською), "Герой", "Ода LVI", "Подражание арабскому" (незакінчений переклад на англійську з численними виправленнями).

Коментарі Володимира Набокова також приведені в кінці першої частини "Кавказского пленника" і впродовж усього тексту "Евгения Онегина", водночас "Пиковая дама" містить лише короткі примітки. На окремих аркушах зустрічаються замальовки - в одному місці це ескіз метелики, а в іншому - замальовка шахової комбінації.

Видання "Стихотворений" Федора Тютчева (Видавництво "Слово", 1921 рік), з позначками Набокова на 35 сторінках російською та англійською мовами, пішло з молотка за 5625 фунтів (8123 доларів).

Зібрання з 58 начерків шахових задач, створених у період з початку 1930-х років по 30 квітня 1974 року і підписаних "Vladimir Nabokov", "V. Nabokov" чи "V.N." було продано за 7500 фунтів/ 10830 доларів.

У своїй автобіографії "Память, говори" Набоков пише, що складання шахових задач "требует от их сочинителя тех же качеств, что характеризуют подлинного художника: оригинальности, изобретательности, гармонии, точности, сложности и великолепной неискренности».

Перші 18 завдань були опубліковані Набоковим у збірці "Стихи и проблемы", так само як і номери з 19 по 28. Рішення задач в більшості випадків наведені на оборотах у супроводі коментарів.

Реклама:

Головне сьогодні