Коту зробили штучні задні лапи. Фото

— 25 червня 2010, 16:14

Революційну операцію чотирилапому провів ветеринарний хірург Ноель Фіцпатрік, повідомляє The Daily Mail.

9 місяців тому тваринка опинилася на волосину від смерті, коли їй відтяв обидві задні лапи комбайн.

"Він гуляв на кукурудзяних полях. Його знайшов сусіда. В нього не було задніх ніг, і це було жахливо. Повсюди була кров. Звисали клапті його шкіри", - згадував господар Оскара, який відчайдушно шукав можливість порятунку свого улюбленця.

"Ми маємо приробити йому нові лапи або ж приспати його. Така процедура ще ніколи не проводилася", - сказав ветеринар, перш ніж приступити до тригодинної операції.

Це був єдиний шанс для Оскара, адже, маючи три кінцівки, коти ще здатні продовжувати жити активним життям, проте це неможливо, якщо у тварини лишається лише дві лапи.

Із кінцівками з титану та інших металів - котисько нині нагадує персонажа з наукової фантастики. Щоправда, тепер Оскару доведеться бути суто хатнім котом, адже на біганину по вулиці його протези не розраховані.

Чорному коту поталанило, бо він став героєм першого епізоду нового шоу ВВС, що присвячене біонічній ветеринарії.

Телезіркою став також хворий на артрит 8-річний лабрадор Майо, якого теж мали приспати через його страждання.

"Звичайний ветеринар сказав, що для нього вже не можна нічого зробити. Це його останній шанс", - розповіла хазяйка собаки Дженіс Лок.

Фіцпатрік у пошкоджену лапу тварини вживив спеціальні прути, які підтримуватимуть кістки, доки не буде сконструйовано штучну лапу з металу та каучуку.

Обидві процедури коштують тисячі фунтів, проте витрати значною мірою покриває страховка.

Фіцпатрік підкреслює, що це не просто експерименти на тваринах, а оперуватиме він лише тоді, коли певен, що життя тварини від цього покращиться. Лікар наполягає, що в жодному разі не проводив би операцій, якби вони подовжили тварині життя, але не позбавили б її страждань.

"Я знаю, де провести межу. Тварини - розумні істоти, з потребами та бажаннями. Виконувати процедуру лише тому, що вона можлива - не є етичним. Я робитиму це лише у випадку, коли результат покращить якість життя тварини", - заявив хірург.

У майбутньому, упевнений лікар, цей досвід стане у пригоді й людям.

Реклама:

Головне сьогодні