Тест

Мух навчили нюхати світло

Німецькі дослідники домоглися того, що в рецепторних клітинах нюхових нервів мух синтезувався один з білків, які в нормі відповідають за чутливість до світла.

У результаті нерв реагував на синє світло так само, як на неприємні мухам запахи етилпропіонату і октілацетат, пише Лента.ру з посиланням на Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Щоб перевірити, наскільки добре "працює" створена система чутливості до світла, вчені поміщали личинок модифікованих мух у чашки Петрі, частина яких перебувала в темряві, а частина на синьому світла. При цьому в затінених областях був сильний запах октілацетату. Незважаючи на цю обставину личинки воліли перебувати в затінених частинах.

Незвичайні мухи потрібні фахівцям для вивчення нюху комах. У нормі один і той самий нюховий рецептор може активуватися кількома запахами, що ускладнює завдання дослідників. Створивши мух зі зміненим нюхом, вчені отримали зручну систему для роботи.

Нещодавно інший колектив дослідників представив результати своєї роботи з вивчення чутливості до запахів інших комах - бджіл. Фахівці з'ясували, що їхній нюх влаштовано за принципом бритви Оккама.