Собаки здатні винюхувати рак простати

— 4 червня 2010, 18:11

Собаки можуть вирізняти запах речовин, що виділяють у сечу пухлини простати, даючи змогу створити новий метод ранньої діагностики цього захворювання.

Такий собачий хист не є новиною. Деякі вчені вже переконувались, що собаки здатні відчувати на запах рак шкіри, легенів та сечового міхура, каже французький дослідник П'єр Біго, повідомляє сайт WebMD.

Багато пухлин виділяють речовини із різними запахами, які й вловлюють собаки, що мають значно чутливіший нюх, аніж люди, каже він.

Наразі медицина потребує більш точних видів діагностики раку простати, каже голова відділення урології Університету Нью Мексико в Альбукерку Антоніо Сміт.

На сьогоднішній день лікарі широко використовую метод тестування на ПСА (простатичний специфічний антиген). Він виявляє багато ракових захворювань, проте має й високий рівень хибно-позитивних результатів - насправді хворими виявляються менше третини пацієнтів.

Задля нового дослідження вчені, на чолі з Жаном-Ніколя Корню з паризької лікарні Тенон, протягом року навчали собаку визначати сечу пацієнтів із раком простати, а потім - відрізняти ці зразки від сечі здорових чоловіків. Тоді пес породи бельгійська вівчарка малінуа, яка часто використовується для пошуку бомб та наркотиків, пройшов контрольне випробування.

Випробування складалося з 11 етапів. Під час кожного з них чотирилапому представляли по 6 зразків сечі, лише один з яких належав чоловікові, хворому на рак простати.

Завдання собаки полягало в тому, аби сісти поряд із зразком, у якому вона "відчує" рак.

Собака 63 рази "відповіла" правильно. Сечу, що належала хворим на рак простати, вона визначила безпомилково. Лише тричі собака дала хибно-позитивний результат, вказавши на зразки сечі здорових чоловіків.

Втім, пізніше, коли один з цих трьох піддослідних пройшов ще одну біопсію, виявилося, що він також має рак простати, розповідає П'єр Біго.

Наразі розпочато тренування інших собак.

"Це лише невеличке дослідження", й невідомо, чи підтвердяться його результати під час наступних досліджень, каже вчений.

Скептики припускають, що насправді тварина може вловлювати якісь підсвідомі вказівки, що надходять від дослідників, зазначає Сміт.

Наступним завданням для науковців буде визначити, запах яких саме речовин вловлюють собаки. Тоді науковці зможуть сконструювати "електронний ніс" для точної діагностики раку простати.

За інформацією Американської асоціації раку, нині кожному шостому чоловіку у США ставиться діагноз "рак простати", один з 35 помирає від цього захворювання.

Реклама:

Головне сьогодні