У Великобританії знайдено цвинтар гладіаторів

— 7 червня 2010, 17:31

Британські археологи прийшли до висновку, що на давньоримському цвинтарі, виявленому в Йорку ще у 2004-му році, поховані останки приблизно 80 гладіаторів, пише The Daily Mail.

Таке дике видовище, як гладіаторські бої, найчастіше асоціюється з древнім Римом, але історики вважають, що вони виявили цілий цвинтар гладіаторів на півночі Англії.

Це відкриття спочатку спантеличило експертів, які вважали, що знайдені люди могли бути жертвами масових розстрілів.

Але команда археологів і судово-медичних експертів вважають, що знайдені рештки належать гладіаторам. Мовляв, судячи зі скелетів, це були високі та сильні чоловіки. Також про це свідчать чисельні бойові поранення, зокрема, укуси тигра, лева чи ведмедя.

"Присутність сліди укусів є одним з найсильніших свідоцтв того, що смерть пов'язана з бойовою ареною. Зокрема, малоймовірно, що цей чоловік піддався нападу тигра, коли йшов додому з пабу в Йорку 2000 років тому", - зауважив викладач судової антропології доктор Майкл Висоцький.

Незабаром документальний фільм дослідження британських вчених буде показаний на Channel 4. Своїм фільмом вчені хочуть показати, що світ гладіаторів існував і в Римській Британії.

Римляни принесли в Англію моду на бої гладіаторів майже 2000 років тому. Тоді ж були побудовані арени і амфітеатри у важливих римських містах, включаючи Лондон і Честер.

Реклама:

Головне сьогодні