Тест

На Марсі знайшли величезне озеро

У минулому на Марсі існувала величезна озеро довжиною близько двох тисяч кілометрів і завглибшки близько восьми кілометрів.

На користь цієї гіпотези свідчать геологічні дані, представлені на новій карті Червоної планети, складеної фахівцями інституту планетології при NASА, пише Лента.ру.

Вчені аналізували шаруваті відкладення в районі рівнини Еллада, яка, судячи з усього, утворилася при падінні на Марс величезного метеорита. Якщо це припущення вірне, то рівнина Еллада - це найбільша з відомих структур подібного роду.

[L]Дослідники вважали, що відкладення на рівнині утворювалися по мірі того, як матеріал, який оточував давнє озеро гірських кряжів, поступово сповзав в нього.

Нові дані, отримані від декількох зондів, які досліджують Марс ("Вікінг", "Марс Одіссеї", "Марс Орбітер"), підтверджують це припущення.

Крім того, свідчення апаратів дозволили вченим встановити можливий вік виникнення озера - на їхню думку, це відбулося в період від 3,5 до 4,5 мільярдів років тому.

Сліди стародавніх озер присутні у багатьох районах Марса - так, у минулому році інший колектив науковців виявив відразу три відносно невеликих озера. Але остаточно існування води на Марсі було підтверджено зовсім недавно - у 2008-му році зонд "Фенікс" зумів отримати її із замерзлого марсіанського грунту.