Премію тисячоліття віддали не Перельману

— 9 червня 2010, 14:53

У вівторок в Парижі пройшла наукова конференція, на якій загадковому вченому-математику мали вручити нагороду за підтвердження відомої гіпотези Пуанкаре.

Вирішення цієї задачі Математичний інститут Клея оцінив у один мільйон доларів.

Найкращі математики світу приїхали до Парижа саме для того, щоб вручити Григорію Переламану чек на мільйон. Але він так і не приїхав.

"Ми поважаємо Григорія Переламана, ми в захваті від цього вченого, але безкінечно довго чекати ми не маємо наміру", - зауважив директор Математичного інституту Клея Джеймс Карлсон.

[L]

Символічний сертифікат премії передали іншим науковцям - російському математику Михайлу Громову та Франсуа Пуанкаре, онуку автора топологічної гіпотези.

Гіпотеза Пуанкаре була сформульована ще в 1904 році. Вона стверджує, що всякий "тривимірний об'єкт" має бути сферою з точністю до деформації.

Над доведенням цієї гіпотези математики билися майже століття, поки її не довів Григорій Перельман.

Свою схему доведення гіпотези він опублікував не в офіційних виданнях, а в інтернеті. Незважаючи на це, після ґрунтовної перевірки світова спільнота математиків визнала його роботу бездоганною.

Однак спроби нагородити математика досі не увінчалися успіхом. У 2006 році Григорій Перельман вже відмовився від медалі Філдса - аналога Нобелівської премії для математиків.

"У мене є все, що мені потрібно", - такими словами вчений пояснив відмову від нагороди в один мільйон доларів.

Григорій Перельман живе відлюдником у невеликій квартирі на околиці Санкт-Петербурга. За неофіційними даними, гроші на життя вчений заробляє за рахунок приватних уроків студентам.

За матеріалами НТВ, "Коммерсант", "Российская газета"

Реклама:

Головне сьогодні