Знайдено найдавніший документ в історії Єрусалиму

— 13 липня 2010, 16:00

Група ізраїльських археологів виявила фрагмент клинописної таблички, який виявився найдавнішим письмовим пам'ятником, знайденим в Єрусалимі.

Унікальна знахідка датується XIV століттям до нашої ери і була виявлена під час розкопок між південною стіною єрусалимського Старого міста і Містом Давида, пише Лента з посиланням на The Jerusalem Post.

Щоправда, уламок таблички дуже малий - 2,8 х 2 х 1 сантиметри. Та й фрагмент тексту аккадським клинописом не дозволяє судити про зміст документа: збереглися лише слова "ти", "ти був", "їх", "робити" і "пізніше" .

Однак керівник розкопок - археолог Ейлат Мазар разом з колегами стверджують, що цей уламок свідчить про велику значущість Єрусалиму вже в XIV столітті до нашої ери, ще до його завоювання царем Давидом.

Зокрема, член групи археологів з єрусалимського Єврейського університету Вейн Горовіц вказує на чудову якість таблички і нанесені на неї написи.

На його думку, її виготовив писар дуже високого класу, які бували тільки при царських дворах. Учений припустив, що табличка була посланням єрусалимського царя єгипетському фараону.

Ейлат Мазар відома, крім усього іншого, своїми твердженнями про те, що Єрусалим був одним з найважливіших міст світу вже в найглибшій стародавності.

Та, багато її колег вважають, що вона надто буквально розуміє перекази Третьої книги Царств та інших біблійних книг, що описують велич Єрусалиму. Ця група фахівців схильна вважати найдавніший Єрусалим максимум регіональним центром, а біблійні перекази про могутність і міжнародний авторитет його правителів (зокрема, царів Соломона і Давида) - надто перебільшеними.

Зокрема, багато фахівців скептично сприйняли повідомлення Ейлат Мазар, що їй із колегами вдалося виявити стіну, побудовану 3000 років тому царем Давидом. Датування стіни і висновки Мазар про достовірність оповіді Третьої книги Царств про зміцнення Міста Давида її опоненти визнали дуже поспішними.

Реклама:

Головне сьогодні