Вузи почали приймати документи від абітурієнтів

— 15 липня 2010, 10:55

У четвер 15-го липня розпочинається прийом документів до вищих навчальних закладів України. Приймальні комісії працюватимуть два тижні.

А з 23-го липня у вузах стартують вступні випробування, які триватимуть до кінця місяця. Остаточні списки тих, хто став студентом, повинні оголосити до 10-го серпня.

Цього року практично всі столичні університети перестрахувалися від напливу пільговиків і підняли мінімальну планку суми балів у випускному сертифікаті, пише "Комсомольська правда в Україні".

Тепер замість прописаних Міністерством освіти 124 бали, для вступу в деякі вузи абітурієнт повинен мати 150, а то й 180 балів.

У деяких навчальних закладах минулого літа був великий наплив пільговиків - їх співвідношення до звичайних абітурієнтів становило до 90%, що насамперед б'є по вузах і факультетах точних наук.

Цьогорічні правила вступу мають на меті відсіяти слабких студентів, та тих, які прикриваються фальшивими довідками про здоров'я або іншими пільговими категоріями.

До слова, Києво-Могилянська академія піднімає планку суми випускного сертифіката з 124 до 180 балів за напрямом "Право", для фізиків і комп'ютерників - до 160 балів.

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка 170 балів встановлено для абітурієнтів, які претендують на навчання юридичних та журналістських спеціальностей.

Нагадаємо, цього року випускник має право подати заяву на вступ та відповідні документи не більше, ніж до п'яти ВНЗ України, та не більше, ніж на три спеціальності у кожному з них.

До речі, у четвер Міносвіти відкриває багатоканальну гарячу лінію для контролю за проведенням вступної кампанії-2010.

За номером (044) 486-28-49 абітурієнти зможуть не лише отримати консультації про правила прийому в ті чи інші вузи, але також залишити скарги на роботу приймальних комісій. Працювати гаряча лінія буде з 9,00 до 18,00, пише "Сегодня".

"Можна буде проконсультуватися з будь-яких питань. Наприклад, дізнатися про кількість бюджетних місць держзамовлення з тієї або іншої спеціальності або уточнити, які тести потрібні для вступу до певні ВНЗ", - пояснив міністр освіти Дмитро Табачник.

"Якщо абітурієнт звернеться зі скаргою, то необхідно залишити свої дані (ім'я, прізвище) і координати (телефони), щоб можна було перевірити ще раз всі порушення. Але при цьому не потрібно телефонувати до служби у дрібницях, наприклад, що з ким-то неважливо говорили в приймальній комісії, і перетворювати телефон в службу порятунку 911", - додав він.

Крім того, 15-го липня стартувала робота приймальні для абітурієнтів за адресою: Київ, проспект Перемоги, 10. Графік його роботи: з 8,00 до 21,00.

"Також будуть створені оперативні штаби в усіх міністерствах, на балансі яких є вищі навчальні заклади, і в кожному обласному центрі при управліннях освіти і науки", - роз'яснив Табачник.

Гаряча лінія та приймальня громадян завершать роботу 1-5 вересня.

Реклама:

Головне сьогодні