Собак і мавп більше не братимуть у космос

— 16 липня 2010, 14:05

Російські вчені відмовилися від запуску в космос собак і мавп для проведення на них наукових експериментів, передає Інтерфакс.

"З точки зору статистики та проведення найрізноманітніших досліджень потрібно працювати не на великих тварин, а на маленьких. У найближчі десять років, як мінімум, а може і більше, ні мавп, ні Білок, ні Стрілок в космосі не буде", - повідомив провідний науковий співробітник Інституту медико-біологічних проблем Євген Ільїн.

За його словами, сучасна доктрина вчених, що працюють в галузі космічної медицини і біології, не припускає використання великих тварин.

"Наше основне завдання - це вивчення змін, що відбуваються на клітинному, молекулярному і генному рівні. Для цього необхідні лінійні тварини, перш за все миші, на яких працює весь науковий світ, на яких відпрацьовані методи дослідження", - сказав Ільїн.

Науковець також зауважив, що на великих тваринах можна провести фізіологічні дослідження, але аналогічні дослідження можна провести і на космонавтах на борту Міжнародної космічної станції.

Крім того, мавпи і собаки займають багато місця на борту біосупутника "Біон", який використовується для проведення біологічних і медичних експериментів.

"У ньому можна розмістити двох мавп, або велику кількість дрібних тварин. Думаю зрозуміло, чому ми обираємо другий варіант", - сказав він.

Ільїн нагадав, що на шести біосупутниках серії "Біон", запускати в космос раніше, на орбіті побувало 12 мавп.

У 1983-му році СРСР запустив у космос перших мавп - Абрек і Біон. Через два роки в політ вирушили мавпи Вірний і Гордий, потім Дрьома і Єроша (1987 рік), Жаконя і Забіяка (1989 рік), Крош і Івашов (1992 рік). У 1996-му році в космос на борту апарата "Біон-11" злітали мавпи Лапіков і Мультик.

Собаки Білка та Стрілка в 1960-му році стали першими собаками, що скоїли успішний орбітальний політ з поверненням на Землю.

Реклама:

Головне сьогодні