Вчені знайшли оазу первісного морського життя під Великим Бар'єрним рифом

— 16 липня 2010, 14:43

Керівник дослідження з Університету Квінзленда Джастін Маршалл розповів, що його команді вдалося знайти досі невідомі види риб, як то "доісторичних акул із шістьма зябрами", повідомляє The Telegraph.

Науковцями були застосовані спеціальні камери, розроблені для дослідження морського дна на глибині 1400 метрів.

"Деякі зі створінь, яких ми побачили, ми очікували (зустріти), деяких не очікували, а деяких ще не ідентифікували", - каже Маршалл.

"Там була акула, яку я насправді не чекав (зустріти), яка виявилася дрібнозубою акулою, що мала дуже незвичний спинний плавець", - розповідає вчений.

Аби приманити створінь, що мешкають там, де немає сонячного світла, дослідники використовували голову тунця, наштрикнуту на палю.

Дослідники мусили квапитися, адже це розмаїття морських мешканців перебуває під дедалі зростаючою загрозою винищення. Небезпеку становлять глобальне потепління, окислення світових океанів та хімічні викиди.

"Ми просто не знаємо, що за життя там унизу, й наші камери можуть записати поведінку та життя у найбільшій в Австралії біосфері, глибокому морі", - зазначає вчений.

"Одна з речей, які ми намагаємося зробити, роздивляючись життя у глибині моря, це, в першу чергу, відкрити, що ж там є, перш ніж ми це знищимо", - каже Маршалл.

Сівши на мілину 3 квітня, китайського судно Shen Heng 1 утворило у рифові триметровий шрам та вилило тонни нафти у знаменитий осередок природи та місце гніздування птахів.

Близько 200 тисяч літрів мазуту потрапили у воду в південній частині рифу в минулому березні, коли циклон зачепив контейнеровоз Pacific Adventurer з Гонг Конгу.

Далі дослідники планують відправити свої камери до Мексиканської затоки, аби дослідити плив нафтових плям на тамтешнє морське життя.

Реклама:

Головне сьогодні