Астрономи зазирнули всередину Місяця

— 6 липня 2010, 12:31

Наявність в мантії Місяця олівіну дозволить вченим прояснити питання походження супутника.

Більшість астрономів дотримуються думки, що Місяць утворилася близько 4,5 мільярдів років тому (хоча недавно це подія перенесли на 120 мільйонів років вперед) при зіткненні Землі з великим небесним тілом, яке вибило з молодої планети величезний шматок розплавленої матерії.

Майбутній Місяць був покритий океаном лави, на поверхні якої плавали легкі речовини, затверділі в кору; важкі речовини в свою чергу потонули і згодом сформували місячну мантію (докази існування океану лави також були виявлені зондом "Кагуя").

Вважається, що процеси, що відбувалися при формуванні Місяця, нагадували процеси, що мали місце на Землі. На нашій планеті одним з основних компонентів мантії є олівін, проте на Місяці його виявити не вдавалося - всі свідчення існування цього мінералу були ненадійними, пише Лента.ру з посиланням на ScienceNOW.

Зонд "Кагуя" знайшов поклади цього мінералу, що формують кругові структури по краях місячних кратерів, які утворилися при падінні на поверхню супутника астероїдів ще в ті часи, коли місячна кора була тонкою.

Автори нової роботи вважають, що олівін разом з іншими речовинами мантії був викинутий наверх через зруйновані астероїдами при падінні ділянки кори.

Стаття дослівників була опублікована у виданні Nature Geoscience.

Колеги вчених позитивно сприйняли їхню роботу. Астрономи відзначають, що до цих пір дослідникам не вдавалося виявити на поверхні Місяця породу, яка б походила з мантії, а не з різних частин кори.

Втім, як підкреслюють самі автори дослідження, для того щоб однозначно "прописати" олівін в мантії, а не в нижній частині кори, необхідні додаткові дослідження.

Реклама:

Головне сьогодні