Депресія може призвести до старечого маразму

— 7 липня 2010, 14:59

Уже було відомо про те, що багато хто з тих хто страждає на вроджене слабоумство (деменцію) зазнають і нападів депресії. Проте було незрозуміло, в якій мірі одне стані тягне за собою інше.

І ось дві роботи, опубліковані в останньому номері журналу Neurology, показують, що наявність депресії збільшує ризик розвитку старечого слабоумства.

Однак автори цих досліджень поки не можуть до кінця пояснити причини цього зв'язку, пише ВВС.

Як говорить керівник одного з цих досліджень, Джейн Сачінскі з Массачусетського університету, "хоча поки і не можна зробити однозначний висновок про те, що депресія викликає деменцію, є кілька факторів, що підкреслюють зв'язок між депресій і деменцією".

"Депресія викликає запалення тканини мозку, а це, у свою чергу, сприяє виникненню деменції. Депресія призводить до збільшення вмісту в мозку певних білків, які також впливають на розвиток старечого маразму", - пояснює Сачінскі.

[L]Джейн Сачінскі і її колеги стежили за станом здоров'я 949 літніх людей протягом 17-ти років. У 164 - або 22% - з тих, хто страждав на депресію, розвинувся старечий маразм.

У тій групі, яка не страждала депресією, деменцію виявили у 17%.

Автори другої роботи спостерігали за 1239 американцями і намагалися зрозуміти зв'язок між частотою нападів депресії і ризиком захворювання старечим маразмом.

Висновок, до якого вони прийшли: чим частіше напади депресії, тим вище ризик захворювання на деменцію.

Коментуючи ці дані, професор Клайв Баллард з Товариства допомоги хворим Альцгеймером зауважив:

"Широко відомо, що депресія характерна для ранніх стадій деменції. Нові дослідження показують, що депресія в більш молодому віці істотно збільшує ризик захворювання старечим маразмом".

Реклама:

Головне сьогодні