У США дозволили імплантувати очні телескопи

— 8 липня 2010, 14:10

Імплантація мініатюрного телескопу спрямована на надання допомоги на кінцевому етапі вікової дистрофії жовтої плями.

Жовта пляма - це область сітківки ока з найбільшою щільністю колб ("кольорових" зорових клітин), що знаходиться на оптичній осі ока. Її вікова дистрофія призводить до різкого погіршення центрального зору.

В даний час для лікування цього захворювання застосовуються громіздкі і незручні телескопи з ручкою для тримання або закріплені на окулярах.

Та днями управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) схвалило до застосування перший мініатюрний імплантований телескоп для лікування вікової дистрофії жовтої плями, повідомляє PhysOrg.

Принцип дії телескопу, який був розроблений VisionCare Ophthalmic Technologies, полягає в тому, що він збільшує об'єкти, які знаходиться в центрі зору, до розмірів всієї сітківки.

Телескоп має настільки малий розмір (4,4 міліметра в довжину, 3,6 міліметра в діаметрі), що вживлюється замість кришталика ока.

У поєднанні з оптичними властивостями рогівки ока він забезпечує збільшення проекції центру зору на сітківку в 2,2-2,7 рази в порівнянні з нормальною.

Слід зазначити, що телескоп завжди застосовується на одному оці, оскільки інше забезпечує периферійний зір. В процесі адаптації до пристрою мозок "навчається" комбінувати зображення з двох очей в єдиний образ.

В ході випробувань пристрою 90% з 219 добровольців почали бачити як мінімум на два рядки таблиці для перевірки гостроти зору більше, ніж перед лікуванням. При цьому у трьох чвертей з них порушення зору з важкого стало помірним.

На поточний момент FDA схвалило застосування телескопа тільки в осіб старше 75 років з важкою дистрофією жовтої плями в поєднанні з катарактою. При цьому офтальмолог з пацієнтом зобов'язані обговорити потенційні ускладнення і підписати згоду про прийняття ризику.

Для розширення кола потенційних пацієнтів необхідне проведення додаткових досліджень ефективності і безпеки методики.

За інформацією виробника, вартість приладу без інсталяції та подальшої реабілітації становить 15 тисяч доларів.

Реклама:

Головне сьогодні