У Казахстані збудували найбільший намет у світі

— 9 липня 2010, 07:50

Витвір відомого архітектора лорда Нормана Фостера, площею у 100 тисяч квадратних метрів, називають "останнім проектом марнославства" президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, пише The Guardian.

На урочисту церемонію відкриття Хан Шатира, яку приурочили до дня Астани та дня народження Назарбаєва, з'їхалися, крім нього самого, президент Росії Дмитро Медведєв, Туреччини - Абдула Гюль, Вірменії - Сарж Саргсян, Таджикистану - Емомалі Рахмон. До гігантського намету завітав також і Віктор Янукович, повідомляє офіційний сайт Астани.

Хан Шатир являє собою місто посеред міста. У ньому є крамниці та ресторани, кінотеатри та аквапарк, невеличке озеро, ботанічний сад, готель, майданчик для міні-гольфу та навіть монорельсова дорога.

Найвищий у світі намет - Ханський шатер. Фото Reuters

Британська архітектурна компанія Foster & Partners передбачила можливість регулювання температури всередині приміщення. Тож його обсаджені деревами входи залишаються відкритими цілий рік - попри те, що узимку на півночі Казахстану температура зазвичай знижується до -30 градусів.

Як відомо, у 1998-му році Назарбаєв переніс столицю Казахстану з Алма-Ати до віддаленого північного міста, якому дав назву Астана, що означає "столиця". У розвиток наймолодшої столиці Центральної Азії він влив близько 12 мільярдів доларів.

Над обличчям Астани попрацювали архітектори зі світовим ім'ям. Так, столичний аеропорт незадовго до своєї смерті спроектував Кішо Курокава, а концерт-холл у формі пелюстки - Манфреді Ніколетті.

Оглядовий майданчик Байтерек, розташований на вежі заввишки 105 метрів, прикрашає відбиток долоні Назарбаєва. Відвідувачам пропонується притулити до нього й свою руку та загадати бажання.

Хан Шатир це вже другий витвір лорда Фостера, що було збудовано в Астані. Йому передувала "Піраміда миру", яку було відкрито у вересні 2006-го. У ній розмістилася опера та центр культурних досліджень.

Реклама:

Головне сьогодні