Тест

Рейтинг найкращих міст для життя в Україні

За життям великих та малих українських міст протягом року слідкувала редакція журналу "Фокус". Рейтинг найкращих міст для життя представляється вже вчетверте. Цього року редакція вирішила зробити акцент на ділових потенціалі та здобутках міст-учасників.

Харків

Першим серед 55 міст України став Харків. За рік він піднявся на 5 позицій, закріпивши свої позиції за такими показниками, як середня зарплата й туристична привабливість. Також Харків назвали містом з найвищими можливостями для здобуття в ньому вищої освіти.

Населення Харкова офіційно становить майже 1,5 мільйони людей - більше в рейтингу тільки у Києва. Найбільшу кількість балів місто отримало за кількість ВУЗів III і IV рівня акредитації, а також співвідношення кількості студентів та чисельності населення. Середня вартість одного квадратного метра житла в Харкові становить 1005 доларів. Середня зарплата жителів міста - 1914 гривень. Рівень безробіття - один з найнижчих в країні - 0,8. А ділова активність вища лише в Києві.

Київ

Уже четвертий рік поспіль друге місце в рейтингу лишається за Києвом. Незважаючи на найвищий рівень ділової активності та найнижчий рівень безробіття (0,3), найвищі рівень культури та привабливість з туристичної точки зору, стати лідером столиці завадив високий рівень злочинності, погана екологія та ціни на нерухомість.

За останнім критерієм Київ поступається лише Ялті, де квадратний метр житла обійдеться мінімум у 2,2 тисячі доларів - на 100 доларів дорожче, ніж в столиці. Населення столиці офіційно становить 2 мільйони 744 тисячі 700 людей, середня зарплата - 3368 гривень.

Івано-Франківськ

Івано-Франківськ, як і столиця, продовжує утримувати своє місце у рейтингу - третя позиція. Населення міста майже в 10 разів менше, ніж у Києві.

Рівень злочинності один з найнижчих у країні, а от культури та туристичної привабливості - одні з найвищих. Квадратний метр житла у місті становить 890 доларів, середня зарплата - 1751 гривня.

Чернівці

Четверту сходинку в рейтингу найкращих міст для життя посідають Чернівці. Населення міста дещо більше, ніж в Івано-Франківську - 252 тисячі 100 осіб. Середня зарплата - одна з найнижчих - 1663 гривні.

Однак рівень безробіття тут доволі низький, а інфраструктура - з найкращих. Один квадратний метр у Чернівцях можна купити за 1150 доларів, але рівень забезпеченості житлово-комунальними послугами вас навряд чи порадує.

Мукачеве

П'ятірку найкращих міст замикає Мукачеве. За останній рік місто піднялося на 15 позицій. Середня зарплата у місті з населенням 83 тисячі 100 осіб становить 1628 гривень.

Рівень злочинності тут один з найнижчих, а житлово-комунальних послуг - у п'ятірці найкращих. Квадратний метр житла у Мукачевому вам обійдеться у 895 доларів. Також вас має порадувати рівень екології в місті.

Севастополь

На шостій сходинці рейтингу опинилося місто-герой Севастополь. Тут живе 380,5 тисяч людей. Рівень екології та злочинності - не з найкращих, але ділова активність - доволі висока.

Середня зарплата в Севастополі становить 1951 гривню, а рівень безробіття - один з найнижчих у країні (0,67). Квадратний метр житла у місті-герої обійдеться в 1120 доларів.

Одеса

Сьому позицію утримує "південна столиця" - Одеса. Інфраструктура у місті з мільйонним населенням на середньому рівні, екологія - гірше. Але рівень ділової активності один із найвищих.

Середня зарплата одеситів - 1943 гривні, а рівень безробіття - найнижчий (такий самий як у Києві). Квадратний метр житла біля у місті біля моря обійдеться в 1600 доларів (дорожче лише в Ялті та Києві). Рівень культури та туристичної привабливості найвищі після Києва.

Ужгород

Восьму сходинку рейтингу посідає Ужгород. У місті з населенням 116 тисяч 400 осіб один з найвищих рівнів екології та розвитку інфраструктури. Рівень житлово-комунальних послуг - середній, але рівень злочинності вас точно не порадує - у п'ятірці найвищих.

Середня зарплата в Ужгороді 1923 гривні, а квадратний метр житла - 855 доларів. Втім туристична привабливість міста, як і багатьох західних міст - висока.

Вінниця

Дев'яте місце з-поміж 55 міст виборола Вінниця. Тут живе 367 тисяч 400 людей. Рівень розвитку інфраструктури міста - середній, як і екологія.

Рівень злочинності доволі низький. Середня зарплата жителів Вінниці становить 1764 гривні, а квадратний метр житла - 965 доларів.

Славутич

Десятку найкращих міст для життя замикає Славутич. Це місто з населенням 24 тисячі 400 осіб редакція "Фокусу" вважає проривом рейтингу, оскільки за останній рік Славутич піднявся на 28 позицій.

У цьому місті один з найвищих рівнім розвитку інфраструктури, найкращий рівень житлово-комунальних послуг та найнижчий рівень злочинності. Середня зарплата жителів Славутича становить 3923 гривні, а квадратний метр житла коштує 640 доларів.

Найкращі показники

Найвища зарплата серед представлених 55 міст - в Енергодарі, тут у середньому заробляють 4406 гривень. Найкраща інфраструктура у Трускавці, екологія - в Переяслав-Хмельницькому, найнижчий рівень злочинності - у Славутичі, найвища ділова активність - у Києві, також тут найнижчий рівень безробіття, як і в Одесі. Найвищий рівень житлово-комунальних послуг можна знайти у Славутичі, найдешевше житло - в Артемівську, найпривабливіший для туристів та з культурної точки зору - Київ.

У рейтингу-2010 з'явилися три новачки: Кузнецовськ (27 позиція), Південне (13 сходинка) і Комсомольськ (32 місце).

Фото з сайтів dailyrent.kh.ua, pikusov.kiev.ua, gazeta.lviv.ua, tripua.info, uaweekend.com, okryme.ru, fontan-magazine.odessa.ua, uzhorod.ru, travelua.com.ua, slavutich.uacities.ru