"Початок" і реальність: як науковці вміють читати наш мозок

Те, що хтось може вкрасти ваші думки та сни - не лише страшна вигадка. Про це йдеться у новій голлівудській стрічці "Початок". Головний герой, якого зіграв американський актор Леонардо ДіКапріо, входить до свідомості іншого персонажа через його сни та говорить йому: "Я знаю, як знайти секрети в твоєму мозку - я знаю усі хитрощі!".

Персонажу ДіКапріо такі заяви робити нескладно. Врешті-решт, він знаходиться у великобюджетному голлівудському фільмі. Право робити все, що йому заманеться, надане йому всемогутніми спецефектами.

А от чи здатні технології зі справжнього життя виконувати такі самі "трюки" з читанням думок? Ви будете здивовані, коли дізнаєтесь, скільки сучасних технологій дозволяють прочитати сни та свідомість кожного з вас, пише Forbes.

Одним з провідних дослідників у цій галузі є Джек Галлант, невролог з Каліфорнійського університету. Останні 10 років він очолює лабораторію неврології та психології, яка займається "підключенням" до мозку з метою побачити те, що бачить він.

Задля цього Галлант демонструє піддослідним зображення та ролики, виконуючи водночас процедуру функціональної магнітно-резонансної томографії (МРТ) їхнього мозку. Це дало змогу науковцям збудувати модель візуальної системи суб'єкта.

Далі піддослідному пропонується для перегляду новий ролик. За допомогою створеної моделі Галланту вдається з великою точністю відтворити ті образи, які бачить суб'єкт. Іншими словами, науковець одержує картинки просто з наших голів.

Галлант запевняє, що та ж сама технологія може бути застосована під час репродукції образів зі сновидінь. Єдиною проблемою тут є лише неможливість перевірки, оскільки ці образи бачить лише сам суб'єкт.

Команда ж японських дослідників підійшла до проблеми "читання сновидінь" з іншого боку. Лабораторія провідних телекомунікаційних досліджень комп'ютерної неврології також використовує функціональну магнітно-резонансну томографію, яка "зчитує" зміни у мозку, викликані різними образами.

Науковці здатні реконструювати чорно-білі зображення, які бачить суб'єкт, аналізуючи кровоток у зоровій корі головного мозку. Фахівці лабораторії стверджують, що реконструкція снів є складнішим завданням, оскільки мозкові сигнали під час сну можуть бути "гучнішими", тож їх важче вірно витлумачити.

"Можливо, сигнали мозку під час сну, виміряні МРТ, є надто гучними. Ми намагаємося збагнути, яким чином можна одержати більш значущу інформацію з сигналів мозку під час сну", - каже голова ATR з нейроінформатики Юкіясу Камітані.

Провідний дослідник німецького Інституту Макса Планка Джон-Ділан Хейнс за допомогою того самого методу МРТ може бачити наперед те, що ви збираєтесь зробити. Йому вдалося дослідити зв'язок між сигналами активації мозку та поведінкою в реальності.

Під час експериментів Хейнсу вдалося передбачити, лівою чи правою рукою збирається натиснути на кнопку піддослідний, за кілька секунд до того, як він це зробив.

Інша ідея, яку використав у "Початку" режисер Крістофер Нолан, - це усвідомлене сновидіння. У ньому людина розуміє, що спить, та навіть має деякий контроль над своїм сновидінням.

Деякі люди мають здатність до усвідомленого сновидіння від природи, інші ж можуть навчитися цьому - за допомогою спеціального приладу, що зветься NovaDreamer.

Його розробив психофізіолог Стівен Лаберж, який чверть століття працював у Стенфордському університеті та був тим, хто, власне, популяризував концепцію усвідомленого сновидіння.

Хоча технології читання свідомості стрімко рухаються вперед, існують й деякі обмеження. Персонаж ДіКапріо у "Початку" мав здатність зчитувати думки "вищого порядку", такі як внутрішній монолог або прийняття рішення, та навіть "красти" їх.

Галлант каже, що те, яким чином мозок обробляє інформацію у формі думок, не вивчено настільки, аби змогти "розшифрувати" або прочитати їх. Отже, науковці не мають змоги вловити думку на кшталт "Я хочу стрибнути з парашутом", лише зазирнувши у мозок.

І, врешті-решт, чи є можливим, точно як у фільмі, насадити нову думку у чиїйсь свідомості? Сьогодні спосіб передачі примітивних сигналів до мозку справді існує.

Девайс, що називається мозковий стимулятор, імплантований до стовбуру мозку, може надсилати електричні імпульси до різних його частин. Він є подібним до серцевого стимулятора і так само має медичне призначення. Мозковий стимулятор застосовують з метою пом'якшення симптомів таких захворювань як, наприклад, хвороба Паркінсона.

Втім здатність справді насадити людині якусь думку вищого порядку лишається, принаймні на сьогодні, лише фікцією.

"Вам потрібно мати спосіб направляти певні нейрони та синапси по певних шляхах - а це справді складно й не зможе відбутися найближчим часом", - каже Галлант.

"Я вважаю виправданим те, що деякі люди мають певні побоювання стосовно того, що технологію читання мозку може бути використано задля поганих речей, але нікому не слід думати, що однією з цих поганих речей буде написання маячні у мозку", - запевняє він.

Реклама:

Головне сьогодні