Американці створили вакцину проти стресу

— 3 серпня 2010, 14:02

Американські вчені досягли значного успіху у роботах щодо створення вакцини проти стресу. Досліди, проведені на щурах, дали позитивні результати.

Біохімічний механізм стресу був розкритий професором нейрохірургії каліфорнійського Стенфордського університету Робертом Саполські, пише The Sunday Times.

Близько 30-ти років тому він почав працювати в Африці над проблемами, пов'язаними з поведінкою тварин.

За час дослідження учений встановив, що під час підвищеної небезпеки організм ссавця виробляє особливі гормони - глюкокортикоїди. Вони різко активізують роботу головного мозку і всього організму, допомагаючи долати небезпеки.

У багатьох людей рівень цих гормонів зберігається на високому рівні ще тривалий час, викликаючи затяжний стресовий стан.

"Затримуючись в організмі довше необхідного часу після того, як вони відіграли свою важливу роль, глюкокортикоїди стають токсичними, знищують клітини головного мозку і ослабляють імунну систему", - зазначив Саполські.

Вченим з Каліфорнії вдалося знайти спосіб "вимикати" генетичний механізм вироблення цих гормонів, коли потреба в них відпадає.

Вакцина являє собою створені за допомогою генної інженерії особливі захисні гени, які впливають на ті частини головного мозку, які схильні до негативного впливу глюкокортикоїдів.

Досліди, проведені на щурах, дали позитивні результати. Зараз готуються випробування на добровольцях.

Очікується, що нове покоління ліків, які позбавлять людство від психологічних перевантажень і їх руйнівних наслідків для здоров'я, з'явиться на прилавках магазинів вже незабаром.

ТСН

Реклама:

Головне сьогодні