На Землі розпочалася сильна магнітна буря

— 4 серпня 2010, 10:32

У неділю, 1 серпня, на Сонці стався потужний корональний викид плазми (заряджених частинок), спрямований до Землі.

Наразі викид плазми "дотягнувся" до Землі: у ніч на середу хвилювання в магнітосфері досягли майже рекордного цього року рівня, пише ТСН.

Індекс геомагнітної активності почав зростати ввечері 3-го серпня. Близько опівночі амплітуда магнітних коливань досягла максимального значення - Kp=6 (індекс Kp відображає амплітуду коливань магнітного поля Землі). Відповідно це другий за потужністю рівень за прийнятою зараз п'ятибальною шкалою магнітних бур.

За даними на 5 години ранку за київським часом, коли надійшли останні результати вимірювань, сила бурі зберігалася на колишньому рівні, а її тривалість становила вже дев'ять годин.

"Буря, що відбувається, є третьою за силою в цьому році після магнітної бурі 5-6 квітня 2010 року, яка досягла рівня Kp=7 і бурі 2-3 травня 2010 року, яка мала рівень Kp=6, але тривала близько 18 годин", - повідомили вчені з сонячної обсерваторії "ТЕСИС", створеної Фізичним інститутом імені Лебедєва Російської академії наук.

Скільки триватиме магнітна буря - неясно, це залежить від розмірів плазмової хмари, в яку зараз занурилася Земля, а також від величини і спрямованості магнітного поля в ній. Зазвичай тривалість бурі рівня Kp=6 становить від 12 до 24 годин.

Викид плазми, що стався, зафіксовано запущеним у лютому апаратом SDO (Solar Dynamics Observatory), був не найбільшим з можливих, проте астрономи вважають, що його наслідки будуть виразно помітні на Землі саме 4-го серпня, передає УНІАН.

Учені очікують, що у середу у високих широтах можна буде спостерігати полярні сяйва, які є результатом взаємодії заряджених частинок з молекулами атмосферних азоту і кисню. Частинки сонячної плазми стикаються з газами, "стікаючи" по лініях магнітного поля, яке оточує Землю.

Реклама:

Головне сьогодні