Одна ніч недосипанню не зарадить - науковці

— 4 серпня 2010, 17:09

Американські дослідники встановили, що навіть 10 годин сну з суботи на неділю не компенсують негативних наслідків нестачі сну раніше.

У спостереженнях над 159 дорослими американські дослідники виявили, що 10-годинне "відновлення сну" на вихідні не було достатнім, щоби компенсувати кілька ночей упродовж тижня, коли людина спить лише чотири години.

Учасники дослідів, як і раніше, малу слабку концентрацію і загальмовані реакції, повідомив журнал Sleep.

Це означає, що для тих, хто пізно лягає і рано встає, необхідні кілька ночей додаткового сну для відновлення нормального самопочуття.

Так, люди, що брали участь у лабораторному експерименті, відновлювали сили після двох ночей у ліжку з тривалістю сну у 10 годин.

Потім їм не давали спати між 4 і 8 годиною ранку протягом п'яти ночей поспіль. Після чого їм було дозволено відновлювати сили і спати різні проміжки часу. Кожного ранку вони починали день з тестів тривалістю у дві години.

Інша невелика група осіб із 17 пацієнтів мала можливість спати 10 годин щоночі. Їхню реакцію на тести можна було порівнювати з тими, хто був позбавленим тривалого сну.

Одна ніч "відсипання" допомагала поліпшити результати тестів. Що більше люди мали додаткового сну, то кращими були їхні результати.

Але навіть ті, хто спав 10 годин після тривалого періоду недосипання, мали загальмовану реакцію, розмиту увагу і підвищений рівень утоми: тобто цього було недостатньо, щоби повернутися, пише ВВС.

Керівник групи дослідників Девід Дінґес, експерт Університету Пенсільванії, каже, що при суворому обмеженні сну, відпочинку впродовж довгої ночі не буде достатньо, щоб надолужити згаяне:

"Спосіб життя, пов'язаний із хронічними обмеженнями сну протягом робочого тижня і протягом вихідних, може призвести до нарощування відчуття браку сну і підвищення ймовірності втрати уваги та здійснення помилок. Суть у тому, що тривалість сну важлива для адекватного відновлення роботи організму. Це має важливе значення для боротьби з наслідками хронічного недосипання для роботи мозку".

У попередніх дослідженнях Дінґеса було встановлено, що 6 годин сну на добу протягом двох тижнів має ті ж негативні наслідки, як дві ночі взагалі без сну.

Кріс Ідзіковскі, директор Единбурзького Центру сну, каже, що таким чином спростовано думку про "величезну силу відновлення" від сну вже за одну ніч:

"Те, що дослідження показують, що це не зовсім так, і все залежить від того, наскільки втрата сну накопичувалася раніше. Це означає, що якщо ви не висипалися протягом тижня, то вам необхідно спати не менше 2 ночей, щоб відновити сили".

Реклама:

Головне сьогодні