Вчені мають бактерію, яка може з'їсти всю розлиту нафту в Мексиканській затоці

— 6 серпня 2010, 11:39

Бактерію - "нафтожерку" використовують, щоб прибирати залишки нафти з трюмів танкерів або з важкодоступних місць, де вона змішується із піском пляжів та органікою, повідомляє Science Daily.

"Це спрацювало, аби вичистити нафтове забруднення біля берегів Хайфи, Ізраїль, тож ми маємо вагомий доказ того, що це зможе спрацювати також і у Флориді", - запевнив професор відділу молекулярної мікробіології та біотехнологій Еліора Рон.

Науковці виявили природний різновид бактерії, що живе у морі та харчується олією. Вивчаючи її генетичне середовище та розробляючи методи її вирощування, а також посилення її здатності до споживання нафти, вчені переконалися, що вона допоможе прибирати залишки нафти там, де це неможливо зробити механічними засобами.

Професор Рон зазначає, що це рішення особливо стане в нагоді у важкодоступних місцях, де нафту складніше прибрати з піску та води. Саме цей невеликий відсоток розлитої нафти втримується між камінням та утворює тонку плівку на поверхні води.

"Ми бачимо сумні фотографії птахів, укритих нафтою, й люди із добрих намірів відчищають їхні крила. Але в той час, коли нафта потрапила на крила, вже запізно. Птахи гинуть, бо нафта потрапляє до їхніх легень", - каже Рон.

"Проблема серйозна і навіть трохи олії у ваших легенях - це кепсько. Навіть коли команди з очищення зменшать кількість нафти у морі, ймовірно, залишиться достатня її кількість, аби убивати птахів та дике життя", - каже він.

На цьому етапі ліквідації нафтового забруднення, запевняє науковець, єдиним виходом є біоремедіація - застосування самої природи задля повного очищення.

Реклама:

Головне сьогодні