Тест

За ухилення від армії хочуть підвищити штрафи

Такий законопроект, розроблений Міноборони, уже зареєстрували у Верховній Раді. Правда, навіть якщо за зміни депутати проголосують відразу після канікул, новації не торкнуться осіннього призову - лише вже весняного.

Військові кажуть, що посилити штрафи хочуть, тому що в країні росте число тих, хто ухиляються від армії, повідомляє "Сегодня".

Якщо в розпал кризи багато хто був ладен пересидіти неясний час в армії на державному забезпеченні, то нині багато хто не хоче втрачати гарну роботу або просто не звертає увагу на закон про військову службу.

"Мої приятелі-дембеля нещодавно розповіли, що служба запам'яталася лише тим, що чистили картоплю, і старшина показав, як правильно метати учбову гранату. Особисто я вважаю армію пустою витратою часу", - розповів запорізький призовник Михайло. Він каже, що підвищення штрафу його б не дуже злякало.

Правда, в оборонному відомстві вважають інакше. Мовляв, жорсткість санкцій змусить тих, хто ухиляється, зайвий раз подумати, та й, можливо, суди будуть уважніше відноситися до таких справ.

"За рік оштрафовано 13 тисяч тих, хто ухилявся, більш ніж на 500 тисяч гривень. З новими штрафами буде ще більше. У законі передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від служби (один рік умовно), але вона застосовується лише до тих, хто тривалий час не реагував на попередження і штрафи. По країні таких більше 80 осіб", - каже офіцер прес-служби Міноборони Костянтин Садилов.

Незважаючи на це, у Міноборони запевняють, що план виконують на 100%. "Восени і навесні в цілому йдуть служити близько 40 тисяч здорових, яких ми вибираємо з усіх наявних 400 тисяч", - розповідає Садилов.

До речі, Кабмін розширив перелік поважних причин, за яких військовозобов'язані можуть не прибувати у військкомат або прибувати туди не вчасно. Вони стосуються лише тих, хто відслужив і знаходиться в запасі. Поважними вважаються: смерть і хвороба родичів, природні катаклізми, що перешкодили приїхати на збори.