Зміни клімату можуть знищити 80% тропічних лісів Землі - екологи

— 9 серпня 2010, 06:28

У тропічних лісах нині мешкає більше половини видів тварин та рослин Землі. Подальший сукупний вплив змін клімату та знищення лісів змусить їх адаптуватися або ж зникнути, повідомляє The Telegraph із посиланням на Conservation Letters.

До 2100-го року дві третини тропічних лісів у Центральній і Південній Америці та 70% - в Африці можуть зазнати істотних змін. Може постраждати 80% території басейну Амазонки.

Природні екосистеми по всьому світі зазнають глибоких перетворень, стверджує очільник дослідження з Відділу глобальної екології інституту Карнегі Грег Еснер. "Ці зони земної кулі, за прогнозами, постраждають від кліматичних змін найбільше", - каже він.

Натомість дати тамтешнім видам шанс призвичаїтися до змін клімату могло б зупинення вирубування лісів, де вони мешкають.

Команда Еснера співставила взяті з супутникових мап розташування місць знищення лісів та даних щодо прогнозів змін клімату в світі. Після цього вчені розробили сценарії того, як різні види географічно перегрупуються до 2100-го року.

На думку науковців, лише від 18% до 45% рослин та тварин, що утворюють нині екосистеми тропічних лісів, зможуть залишитися незмінними.

"Це дослідження є вагомим доказом того, що природні світові екосистеми зазнають глибоких змін, включаючи серйозні зміни у складі видів, внаслідок комбінованого впливу кліматичних змін та землевикористання", - зазначає старший науковий співробітник Дослідницького центру Вудз Хоул Деніел Непстад.

"Збереження світової флори й фауни такою, якою ми її знаємо, залежатиме від швидкого, різкого зниження викидів парникового газу", - додав він.

Реклама:

Головне сьогодні