У мозку знайшли пов'язані зі смертю області

— 9 серпня 2010, 13:48

Вчені з'ясували, які області мозку пов'язані зі сприйняттям людиною слів, які типово асоціюються зі смертю, пише New Scientist з посиланням на Neuropsychologia.

Фахівці проводили магнітно-резонансну томографію мозку 20 жінок, які читали слова і словосполучення, які нагадують людям про кончину - до їх числа, наприклад, входили слова "цвинтар", "труп", "відсікання голови", "умертвіння" і так далі.

Крім того, добровольцям показували слова, що мають негативну емоційне забарвлення, і нейтральні слова, пише Лента.ру,

Виявилося, що нагадування про смерть знижує активність у двох зонах мозку - в острівковий частці півкуль і в районі поясної звивини. Острівкова частка пов'язана з самовідчуттям особистості, а також із сприйняттям почуттів і рухів. Провівши додаткові дослідження, вчені з'ясували, що чим сильніше людина асоціює "спеціалізовані" слова зі смертю, тим нижча у неї активність острівкової зони при їх згадуванні.

Область мозку в районі поясної звивини, активність якої також знижувалася в ході досліджень, грає важливу роль в регуляції емоцій, і, крім того, необхідна для реакції на потенційно небезпечний або емоційно неприємний стимул.

На думку колег авторів нової роботи, це дослідження цікаве тим, що в ньому показано, що думки про смерть і її усвідомлення - суто людські якості - пов'язані з настільки давніми структурами мозку, які в тому чи іншому вигляді є й у менш розвинених тварин.

Реклама:

Головне сьогодні