Вчені: снодійні пігулки здатні вкорочувати життя

— 13 вересня 2010, 11:54

Канадські науковці переконалися - вживання снодійного здатне на 36% збільшувати ризик передчасної смерті, повідомляє The Daily Mail.

Під час дослідження науковці врахували й соціальний фактор, наявність хронічних захворювань, куріння, вживання алкоголю та наявність депресії. Вони розглянули вплив на тривалість життя пігулок від безрецептурних антигістамінних препаратів до потужних ліків, що відпускаються лише за рецептом, наприклад, валіуму.

"Ці ліки - не цукерки, та їх вживання є далеко не нешкідливим", - зазначила дослідниця зі Школи психології Університету Лаваля у Квебеку Женев'єв Беллвілль.

Нею були проаналізовані дані щодо 12 тисяч осіб. Піддослідні віком від 18 до 102 років проходили обстеження кожні два роки, з 1994-го по 2007-й. Результати дослідження були наведені у Канадському журналі психіатрії.

За умови співпадіння інших факторів, показник смертності в тих людей, що приймали снодійне та заспокійливі ліки, виявився значно вищим. Дослідниця зробила висновок, що ліки можуть бути пов'язаними зі збільшенням ризику передчасної смерті на 36%.

Окрім того, люди, що приймали пігулки, частіше ставали жертвами усіх видів хвороб - від паразитарних до онкологічних, зазначила Беллвілль.

Дослідниця наводить декілька можливих пояснень одержаній нею загрозливій статистиці.

Снодійні та заспокійливі препарати мають вплив на швидкість реакції та координацію, таким чином підвищуючи небезпеку падінь та нещасних випадків, зазначила вона.

Окрім того, пігулки здатні пригнічувати дихальну систему, результатом чого може стати утруднене дихання під час сну, особливо втих осіб, хто має проблеми із серцем. На додачу, ці препарати можуть викликати зміни настрою, збільшуючи тим самим ризик суїциду.

"Позаяк когнітивно-поведінкова терапія продемонструвала добрі результати у лікуванні безсоння та тривоги, лікарям слід систематично обговорювати можливість такої терапії зі своїми пацієнтами", - наголосила Беллвілль.

Британські ж експерти припускають, що їхні канадські колеги могли дещо перебільшити існуючий ризик. Хоча під час дослідження науковці й намагалися врахувати вплив проблем зі здоров'ям, руйнування шлюбів та інші фактори, ймовірно, ці "глибинні проблеми" могли стати причиною викривлення кінцевого результату.

Також варто зазначити, що канадські дослідники не розділяли "постійних користувачів" снодійних пігулок й тих, хто приймає їх лише час від часу.

Реклама:

Головне сьогодні