Уперше в світі дворічній дитині допомагає дихати штучна легеня

— 2 вересня 2010, 13:19

Цей метод було застосовано до дитини такого віку вперше за всю історію медицини, повідомляє The Daily Mail.

Оуен Старк був звичайним життєрадісним малям, аж поки раптово не втратив свідомість під час родинної прогулянки по магазинах. Дорогою до лікарні серце малюка спинялося 10 разів.

Лікарі діагностували в дитини гіпертензію легеневої артерії - захворювання, що зазвичай вражає осіб похилого віку, а в дітей трапляється лише в одному з 100 тисяч випадків.

"Лікарі сказали нам, що Оуен у найтяжчому стані, який вони колись бачили, й (порадили) готуватися до найгіршого. Ми гадали, що втратимо його назавжди", - згадує батько хлопчика, 32-річний Джастін.

Дитя потребувало негайної трансплантації легені. Лікарі підключили Оуена до апарату, що забезпечував належний кровообіг, й розпочали пошук донора.

Проте перебування на цьому апараті більше, аніж два тижні, могло спричинити невиправну шкоду організму малюка, тож лікарі з дитячої лікарні Сент-Луїса вдалися до безпрецедентного кроку - застосували "штучну легеню".

Прилад, що зветься NovaLungs LA, був сконструйований німецькими фахівцями. Розташований зовні, він змушує Оуенові легені вбирати кисень та викидати вуглекислий газ.

Задум лікарів спрацював, тож нині вони передрікають Оуенові, чиє ім'я вже навіть прибрано зі списку очікування трансплантації, довге й щасливе життя.

Те, що прогнози лікарів, скільки ще зможе прожити Оуен, збільшилися від кількох днів до кількох тижнів, а тепер й років, його матір називає справжнім дивом.

"Є певна втіха в тому, що ми знаємо, що процедура, яку пройшов Оуен, в перспективі зможе допомогти іншим дітям, але ми віддали б усе, що завгодно, аби не бути першими батьками, які це випробували", - зазнається батько хлопчика.

"Це, безсумнівно, врятувало його життя. Його одужання - ніщо інше як диво", - каже дитячий кардіолог Марк Грейді.

На його думку, цей позитивний досвід робить можливим застосування штучної легені в дітей та навіть новонароджених по всьому світі.

Що ж до Оуена, лікарі очікують, що вже за місяць маленький пацієнт зможе поїхати додому.

Реклама:

Головне сьогодні