Рослини Чорнобиля вміють справлятися з радіацією - вчені

— 22 вересня 2010, 12:10

Дослідницька група, яка опублікувала результати своєї роботи в журналі Environmental Science and Technology, вивчала поведінку соєвих бобів та льону.

У 2007-му році вчені посіяли ці рослини на вкрай забрудненій ділянці близько Прип'яті - містечка працівників ЧАЕС, спорожнілого після аварії.

Одночасно з цим дослідники поклали в землю насіння сої та льону на полі, очищеному від радіоактивного забруднення.

Виявилося, що рослини за досить короткий термін зуміли пристосуватися до умов високого радіаційного фону.

"Просто неймовірно, наскільки швидко зуміла адаптуватися ця екосистема", - сказав один з членів дослідницької групи Мартін Хайдух у коментарі Бі-бі-сі.

Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986-му році багато експертів припускали, що забруднена зона навколо станції протягом багатьох років буде залишатися "випаленою землею", на якій не виживають ані тварини, ані рослини.

Проте в 30-кілометровій зоні відчуження, яка включає в себе міста Прип'ять і Чорнобиль, стала бурхливо розвиватися рослинність, також там чимало диких тварин.

Експерти припускають, що рослинам було досить просто "освоїтися" в нових радіоактивних умовах, оскільки мільйони років тому життя на Землі вже було змушене боротися з високими дозами радіації. І події на ЧАЕС могли знову викликати до життя ці стародавні механізми.

"Ймовірно, у рослинах вже є якісь алгоритми. На Землі завжди була присутня радіація - з перших же етапів формування нашої планети. У ті часи рівень радіації на земній поверхні був набагато вищим, аніж зараз. Судячи з усього, рослини зіткнулися з радіацією, коли життя на Землі тільки зароджувалася, і в силу цього виробили нинішній механізм", - зазначив Хайдух.

Реклама:

Головне сьогодні