У Всесвіті виявили стародавні магнітні поля

— 23 вересня 2010, 16:08

Такий висновок учені зробили, намагаючись пояснити, чому отримані ними фотографії околиць чорних дір виявилися нечіткими.

Стаття дослідників опублікована в журналі Astrophysical Journal Letters. Коротко робота описана в прес-релізі Каліфорнійського інституту технологій, пише Лента.ру.

Вчені досліджували надмасивні чорні діри - незважаючи на те що гравітація самих чорних дір не відображає від себе навіть світло, розігріта матерія, падаюча на дірки, є дуже потужним джерелом випромінювання.

Використовуючи дані, передані різними телескопами, астрономи склали зображення чорних дір і їх околиць. Виявилося, що вони виходять не такими різкими, як очікувалося.

Дослідники запропонували пояснення виявлено ефекту, з якого випливає, що Всесвіт повсюдно "перетинають" магнітні поля. Вчені міркували так: високоенергетичні фотони, що відображаються різними джерелами, взаємодіють з фоновим випромінюванням, що заповнює простір, і в результаті цих взаємодій утворюються пари електрон-позитрон. Ці частинки в результаті подальших взаємодій знову народжують фотони.

ВІДЕО ДНЯ

Самі по собі ці процеси не повинні призводити до спотворення зображень, проте в тому випадку, якщо у Всесвіті повсюдно присутні навіть слабкі магнітні поля, вони будуть впливати на рух заряджених електронів і позитронів, змінюючи їх початкові траєкторії. Цей ефект вже буде впливати на якість зображень, одержуваних телескопами.

Проаналізувавши викривлення, автори нової роботи зробили висновок, що в середньому магнітні поля в космічному просторі у квадрильйон разів слабкіші за магнітне поле Землі.

Вчені вважають, що поля утворилися незабаром після Великого вибуху ще до того, як утворилися зірки і перші галактики.

Нещодавно інший колектив дослідників представив результати роботи з вивчення ще одного явища, яке несе інформацію про Великий вибух, - мікрохвильового фонового випромінювання.

Проаналізувавши характер його розподілу, фахівці зробили висновок, що в перші миті після утворення Всесвіту різні її ділянки розширювалися з різною швидкістю. Робота вчених носить суто теоретичний характер.

Реклама:

Головне сьогодні