Україна одна з перших в Європі за смертністю від хвороб серця

— 27 вересня 2010, 10:35

На цьому наголошується в документі Всесвітньої ліги серця з нагоди відзначення в останню неділю вересня Всесвітнього Дня серця.

За даними ліги, хвороби системи кровообігу зумовлюють більше половини всіх випадків смерті та третину причин інвалідності.

За останні 25 років поширеність серцево-судинних захворювань серед населення України зросла в 3 рази, а рівень смертності від них збільшився на 45%, повідомляє Головне управління охорони здоров'я КМДА.

За даними адміністрації, щороку в Києві реєструється близько 3 тисяч випадків інфаркту міокарда та більше 6 тисяч інсультів.

У 2009 році від серцево-судинних захворювань померло 17 тисяч 859 осіб, з яких 21% - хворі працездатного віку.

[L]

Щорічно в Києві 3,5-4 тисячі хворих із захворюваннями системи кровообігу визнаються інвалідами. Так, в 2010 році стали інвалідами в зв'язку з хворобами системи кровообігу 1 тисяча 621 особа.

Цьогорічною темою Всесвітня ліга серця визначила здоров'я на робочому місці, а девіз: "Я працюю зі здоровим серцем".

Його метою є необхідність максимально привернути увагу людей до свого здоров'я, сформувати розуміння того, що на виникнення та перебіг хвороби можна й треба активно впливати.

До основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань медики відносять артеріальну гіпертензію, надлишкову вагу, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, тютюнокуріння, гіподинамію та стреси.

Впливати на них можливо як медикаментозним, так і немедикаментозним шляхом, наголошують фахівці.

"Паління є найбільш поширеним серед працездатного населення фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань. Ця шкідлива звичка втричі збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, призводить до підвищеної схильності до тромбоутворення, кисневого голодування клітин, спазму артерій, збільшуючи тим самим артеріальний тиск", - зазначається в документі.

"Надлишкова вага, як правило, тісно пов'язана з неправильними звичками та характером харчування людини. Необхідно збалансувати енергонадходження та енергозатрати у відповідності до віку, статі та характеру праці", - зауважують медики.

"Для покращення роботи серцевого м'яза дуже важливі продукти, які містять калій (капуста, гарбуз, абрикос, чорнослив, курага, родзинки) та магній (морква, буряк, салат, зелень петрушки, чорна смородина, горіхи)", - додають спеціалісти.

Вони також нагадують і про негативний вплив надмірних психоемоційних навантажень. "Спілкуйтесь з природою і зустрічайте кожен новий день з посмішкою!", - радять фахівці.

Реклама:

Головне сьогодні