Біологи знайшли найбільше в світі павутиння

— 28 вересня 2010, 12:22

Витвір павука, який належить до нещодавно відкритого виду Caerostris darwini, зоолог з Університету Пуерто-Рико Інгі Агнарссон та його колеги виявили в Національному парку Андасібе Мантадіа.

Нитки, що виробляє це створіння, є найтривкішим біологічним матеріалом у світі, пише The Daily Mail.

Попри те, що його прядиво має розмір та міцність, гідні Спайдермена, павук зазвичай застосовує свої тенета для полювання на дрібних комах.

Найбільше павутиння створюється саме самицями Caerostris darwini, зазначає Агнарссон. Молоді самці також прядуть своє тенета, втім, ставши дорослими, вони спрямовують свою енергію виключно на секс.

Цей вид павуків мешкає лише на острові Мадагаскар. Його павутиння складається з двох основних типів шовку, пояснює науковець. Перший застосовується для формування "основних тросів", якими сітка кріпиться до гілок, а також радіальних ниток. З другого типу шовку, більш клейкого, павук утворює спіралі, які й ловлять здобич.

Щойно жертва влітає у тенета, вона прилипає, а її боротьба змушує шовкові лінії вібрувати, надсилаючи сигнал павуку.

Науковців цікавить, як саме павукові вдається простягати своє велетенські тенета понад водою.

За версією одного з рейнджерів парку, павуки роблять "гойдалку Тарзана, висячи на своєму шовку та перемахують (через водойму). Ми справді, справді намагалися це перевірити, але ця (теорія) виявилась хибною", - каже Агнарссон.

Таємниці шовку павуків, сподівається вчений, вдасться розкрити завдяки подальшим дослідженням цього виду.

Реклама:

Головне сьогодні