Тест

Лише 10% українців, хворих на СНІД, отримують ліки

Всесвітня організація охорони здоров'я, програма ООН по боротьбі зі СНІДом, а також ЮНІСЕФ оприлюднили доповідь, згідно з якою в Україні може бути від 160 тисяч до 190 тисяч людей, яким потрібні антиретровірусні ліки - тобто препарати, що дають хворим можливість вести нормальне життя.

Ці дані основані на нових стандартах ВООЗ, що були запроваджені 2010 році - згідно з ними, лікування має починатися на більш ранньому етапі захворювання, передає Бі-Бі-Сі.

Якщо рахувати кількість хворих за старими принципами, які існували з 2006 року, показники України виглядають трохи краще.

За останніми даними українського уряду, які також цитуються в новому докладі, антиретровірусні ліки в Україні отримують близько 16 тисяч людей.

Щоправда, навесні цього року український Кабмін повідомив, що кількість хворих на СНІД, які отримують ліки, за останній рік збільшилася на 43%. При цьому урядовці визнали, що лише в п'яти областях країни рівень охоплення відповідної диспансерної групи досягає планових 20%.

"Подальше розширення антиретровірусної терапії буде вимагати збільшення фінансування закупівлі антиретровірусних препаратів у повному обсязі, як це передбачено законом", - було сказано в повідомлені українського міністерства охорони здоров'я.

За даними докладу, середній рівень охоплення лікуванням хворих на СНІД в Україні - нижче, ніж у багатьох країнах Африки. Скажімо, в Пакистані цей показних становить 4%, в Судані - 5%, в Сомалі - 6%, а в Монголії - 8%.

В Росії, згідно з експертними даними, антиретровірусну терапію отримують від 16% до 24% хворих, які її потребують. Встановити більш точну цифру стосовно східного сусіда України неможливо через нестачу даних.

Тим часом, як вказують автори докладу, в усьому світі лише третина пацієнтів, хворих на СНІД, отримують ліки для покращення якості життя.

Це означає, що світові не вдалося виконати наміри лідерів багатьох країн, які нещодавно пообіцяли забезпечити повний доступ до терапії до кінця цього року.

За підрахунками експертів, у країнах третього світу антиретровірусні препарати отримують загалом 5,25 мільйони людей. За останній рік це число виросло на 1,2 мільйони, проте загалом медичної допомоги потребують 14,6 мільйонів людей.

Організація ООН по боротьбі з ВІЛ/СНІД рекомендує країнам, що найбільше постраждали від вірусу, витрачати для вирішення цієї проблеми від 0,5% до 3% державного бюджету.

Експерти також кажуть, що усі оцінки масштабів захворювання на ВІЛ/СНІД є приблизними через те, що значна кількість хворих та інфікованих не звертаються по медичну допомогу.

Для вирахування реального числа хворих, фахівці зазвичай помножують на 10 кількість офіційно зареєстрованих пацієнтів.

Станом на початок 2009 року (за даними Міжнародного Альянсу ВІЛ/СНІД в Україні) під диспансерним наглядом в Україні перебуває 91 717 ВІЛ-інфікованих, зокрема 10 410 хворих на СНІД.

Проте за прогнозами деяких експертів, в 2010 році кількість ВІЛ-інфікованих може сягнути майже 1,5 мільйони осіб.