Вчені знайшли спосіб заряджати мобільний за секунду

— 3 вересня 2010, 17:38

Усе це стане можливим завдяки новому конденсатору, на створення якого американських науковців надихнула звичайна цибулина.

Спираючись на багатошаровий "дизайн сльозогінних цибулин", науковці з Університету Дрекселя, що у Філадельфії, створили новий суперконденсатор.

Він буде достатньо потужним й досить дешевим, аби замінити більші, важчі конденсатори, що нині використовуються у приладах на кшталт комп'ютерів або мобільних телефонів.

Новий конденсатор заряджатиметься за секунду, та, під'єднаний до звичайної батареї, живитиме мобільний телефон протягом тижнів, а батарею ноутбуку - кілька днів, повідомляє Discovery News із посиланням на Nature Nanotechnology.

Як і батарейки, конденсатори зберігають енергію, але на цьому більшість схожостей між ними завершується. Батарея зберігає енергію хімічним шляхом, а тоді хімічна енергія перетворюється на енергію електричну.

Ці перетворення є доволі повільним процесом, саме тому літієво-іонних батарей у ноутбуках та телефонах вистачає лише на кілька годин чи днів, й для того, аби зарядитися знов, вони потребують чимало часу.

Натомість конденсатор діє по-іншому. Електрична енергія зберігається між двома пластинками-провідниками, які відділяються електроізолятором.

Без хіміко-електричного перетворення, конденсатор може заряджається набагато швидше, тримається довше, а важить менше. Конденсатори є ідеальним рішенням для спалахів камер й інших девайсів з інтенсивним споживанням електрики.

Втім, на відміну від батарей, конденсатор не здатен зберігати достатньо енергії, аби живити якийсь прилад тривалий час.

Натомість, суперконденсатори зберігають більше енергії, аніж їхні попередники й використовуються у невеликих девайсах, наприклад, іграшках.

У подальшому ж суперконденсатори ставатимуть дедалі потужнішими й витіснятимуть батареї у дедалі більшій кількості приладів.

Заряд у них зберігається завдяки шарам іонів, адсорбованих вуглеводною поверхнею. Ці шари розташовуються один всередині іншого, "наче російські матрьошки", що й робить диво-конденсатор схожим на цибулину. За електроізолятори ж у них слугуватимуть наноалмази.

Реклама:

Головне сьогодні