Ізраїльтяни пояснили, чому арабською важко читати

— 6 вересня 2010, 16:41

Згідно з результатами досліджень, тонкі відмінності між літерами арабського алфавіту ускладнюють процес підсвідомого розпізнавання цих символів і, відповідно, уповільнюють процедуру читання.

Вчені, що базуються в Хайфійському університеті, стверджують, що при читанні на інших мовах, наприклад, на івриті, людина використовує обидві півкулі головного мозку, але з арабським справи йдуть інакше, пише ВВС.

Дрібні відмінності і нюанси змушують мозок фокусувати увагу на конкретних буквах і деталях, таких, наприклад, як розстановка крапок. У зв'язку з цим більшість розумових процесів відбуваються саме в лівій півкулі мозку, яке відповідальне за сприйняття візуальних стимулів.

"Зазвичай при вивченні нового предмета права півкуля людського мозку бере активну участь у розумовому процесі, проте специфічні особливості арабської мови заважають йому підключитися", - пояснює професор Зохар Евіатар, який очолює науковий підрозділ.

Експеримент проводився над групою з 40 студентів університету, деякі з яких читали тільки на івриті, а деякі - на івриті та арабською.

Суть експерименту полягала в тому, що перед очима студентів у різних частинах екрану на частку секунди з'являлися окремі літери. Оскільки різні півкулі людського мозку реагують на візуальні стимули з різною швидкістю, дослідники змогли встановити, наскільки швидко і точно обидві групи зможуть розпізнати різні зображення.

Іврит, як і англійська мова, за результатами попередніх досліджень давався обом групам дуже легко, причому в процесі читання вони використовували обидві півкулі.

Проте коли першій групі студентів, котрі не читають арабською, показали літери арабського алфавіту, їхня реакція була порівнянна з дитячою - вони уважно розглядали символи, але розпізнавали їх повільно і з помилками, використовуючи при цьому ліву і праву півкулю.

Водночас друга група, що володіє обома мовами, підключала переважно ліву півкулю і була набагато більш точною.

Коли ж вчені копнули глибше, з'ясувалося, що студенти, які читають арабською, зовсім не могли розібрати літери, використовуючи тільки права півкуля.

"Права півкуля відповідає за розпізнавання глобальних аспектів, в той час як ліва чутлива до локальних відмінностей", - підсумував Евіатар.

Таким чином вчені встановили, що для вивчення більшості мов, наприклад івриту та англійської, традиційний підхід, практикується людьми з раннього віку, цілком придатний. Однак при вивченні арабської є сенс утриматися від машинального перегляду букв і слів і спробувати сфокусувати увагу на тонких відмінності між символами.

Реклама:

Головне сьогодні